Open Nav

Chápan vlnatý
(Lagothrix lagothricha)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Chápan vlnatý

  • Domovina

    Bolívie, Brazílie a Peru

  • Biotop

    deštné lesy

  • Potrava

    listy, ovoce

  • Velikost

    délka těla 105-142 cm s ocasem, váha 3,6-10 kg

Pro chápany tohoto rodu je typickým znakem zavalité tělo s velmi hustou přiléhavou srstí, která má na hlavě, končetinách a konci ocasu tmavší barvu. Dospělí jedinci mohou dorůstat délky těla až 140 cm z čehož 55-70 cm délky tvoří chápavý ocas, kterým se přidržují na stromech. Chápan vlnatý žije v malých rodinných skupinkách, které se pravidelně sdružují do větších smíšených skupin, ve kterých je dominance určována stářím zvířat. V těchto skupinách si pak samice vybírá vhodného partnera a po 226 až 232 dnech březosti porodí jedno mládě. O mládě se stará pouze samice, která ho několik měsíců nosí na svém těle, nejdříve na břiše a později na zádech. Samice rodí v průměru jednou za 3-4 roky. Pohlavně dospělí jsou samci přibližně v 5 letech, samice v 6. Zatímco mladí samci mohou zůstat ve své rodné skupině i v dospělosti, mladé samičky musí z tlupy odejít a připojit se k nové skupině.

Zajímavosti: Díky svému zavalitému tvaru těla získal od domorodců přízvisko tlustobřich (barrigudo).

Ochrana: Chápan vlnatý je ohrožen především kácením pralesů, protože potřebuje souvislé plochy lesů k obživě i k úkrytu.

Chápan vlnatý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín