Novinka

Malý tapír čabrakový

Malý tapír čabrakový

Slavíme další významný chovatelský úspěch. V pátek 27. července se narodilo již druhé mládě tapíra čabrakového. Samečka uvidíte ve venkovním výběhu.

Slavíme další významný chovatelský úspěch. V pátek 27. července se narodilo již druhé mládě tapíra čabrakového. Sameček se má čile k světu. První dny strávil v chovatelském zázemí expozice. Nyní každý den v doprovodu matky Nadiry vychází do prostorného výběhu. „Zlínská zoo patří mezi pětadvacítku evropských zoo, které chovají zhruba 50 jedinců těchto jedinečných zvířat. Za uplynulých 12 měsíců se v evropských chovech narodila, včetně našeho, pouze 4 mláďata. Skutečně se proto jedná o významný chovatelský úspěch,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.  

Matkou mláděte je samice Nadira, pro kterou je to druhý potomek. Narodila se v říjnu 2011 v Zoo Edinburg a do Zlína přicestovala v červenci 2013. Otec Baru pochází z Lipska, kde se narodil v únoru 2013. Ve zlínské zoo žije od března 2014. Chov tapírů čabrakových má však v zoo delší tradici. V roce 1981 se zde tapířímu páru dokonce narodilo i mládě. V roce 1984 byl po 6 letech chov tapírů ukončen. Zpět se tapíři čabrakoví vrátili po téměř 30 letech v roce 2013, kdy byla v asijské oblasti zoo otevřena expozice pojmenovaná Hala-Bala. „Získat pro zlínskou zoo tato vzácná zvířata bylo velmi obtížné. Představovalo to dva roky usilovné práce a jednání. Navíc sestavit harmonický pár může být poměrně náročná záležitost. Jsem opravdu rád, že v našem případe se to povedlo a že nyní slavíme narození již druhého mláděte,“ zdůraznil ředitel Horský. Expozici pro tapíry tvoří vnitřní ubikaci s bazénem, dva prostorné venkovní výběhy a především přírodní jezírko. Svou rozlohou 300 m2 představuje největší vodní plochu, kterou mají tapíři v evropských zoo k dispozici. Samec Baru jezírko velmi rád využívá, v současných tropických vedrech v něm tráví téměř celé odpoledne.

Tapír čabrakový je největším druhem tapíra. Jeho domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie. Téměř vždy se vyskytuje v blízkosti vodních toků, umí výborně plavat. Skvěle se také potápí, dokonce dokáží chodit po dně řeky třeba jako hroši. Výrazné černobílé zbarvení srsti může připadat nápadné, v pralesním prostředí však dokonale rozbíjí siluetu těla a skvěle tapíra maskuje. Kromě matek s mláďaty je to samotářské zvíře. Přes den tapír většinou polehává ve stínu, teprve se soumrakem ožívá. Dospělý samec si svůj revír bedlivě hlídá a hranice značkuje močí, kterou vystřikuje směrem dozadu. Tapíři jsou vegetariáni, živí se pouze rostlinnou potravou. Mládě přichází na svět po třináctiměsíční březosti, při narození váží kolem 8-10 kg. První měsíce svého života se živí mateřským mlékem, velmi záhy však začíná ochutnávat i potravu dospělých. S matkou tráví 8 měsíců, pohlavně dospívá ve věku 3-4 let.

Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. Každé narozené mládě je proto významnou událostí. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5 000 jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, např. na plantáže palmy olejné.

11.08. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Během Velikonoc k nám zavítalo 35 000 návštěvníků!

Děkujeme za Vaši fantastickou přízeň! Od čtvrtku 28. března do pondělí 1.4. si návštěvu zlínské zoo nenechalo ujít 35 190 návštěvníků.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Máme tři mláďata vyder obrovských!

Tři mláďata vyder obrovských, která se narodila letos na konci ledna, už uvidíte v tropické hale Yucatan. Přijďte se podívat!

Objevte nové věci

Opět jsme odchovali čáje chocholaté

Máme velkou radost! Podařilo se nám navázat na loňský úspěch a opětovně odchovat 2 mláďata čáje chocholaté.

Objevte nové věci

Odchov supa chocholatého je světovým úspěchem!

Máme velkou radost. Po 8 letech chovu slavíme první úspěšný odchov supa chocholatého. Ve světě se za uplynulý rok podařilo odchovat pouze 5 mláďat tohoto afrického supa.

Objevte nové věci