Open Nav

Zoborožec přilbový
(Rhyticeros cassidix)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Zoborožec přilbový

  • Domovina

    Indonésie

  • Biotop

    tropické lesy

  • Potrava

    ovoce, hmyz a malí obratlovci

  • Velikost

    délka těla 70-80 cm, hmotnost 2,3–2,5 kg

Je pestře zbarvený zoborožec pocházející z Indonésie. Typické je pro ně černě zbarvené tělo a bílý ocas. Výrazně zbarvený je hlavně zobák, roh a oblast krku. Zobák má sytě žlutou barvu a podle zbarvení rohu můžeme rozpoznat pohlaví. Zatímco roh samice je stejně žlutý jako zbytek zobáku, roh samce je tmavě červený. Obývá stálezelené lesy v nadmořské výšce až 1 800 m.n.m ale setkat se ním můžeme i v dalších typech lesů nebo na plantážích, kde hledá potravu. Živí se hlavně ovocem, ale také hmyzem nebo malými obratlovci.

Stejně jako i další zoborožci je tento druh považován za monogamní a k hnízdění využívá dutiny velkých stromů. Po dobu hnízdění, které může trvat až 30 týdnů, zůstává samička ukrytá uvnitř dutiny, kterou nemůže opustit. Samička vchod zatmelí hmotou vyrobenou převážně z trusu a nechá pouze malou štěrbinu, skrze kterou může docházet k předávání potravy. Veškerou potravu pro samičku a později i mláďata obstarává samec.

Ochrana:

Druh je v současné době klasifikován jako zranitelný. V některých oblastech je poměrně hojně rozšířen, přesto jsou ohroženi ničením stanovišť v důsledku těžby dřeva a do jisté míry také lovem.

Zajímavosti:

- Ve svém prostředí zastává velmi důležitou roli v rozšiřování semen některých druhů rostlin.

 

Zoborožec přilbový Zoborožec přilbový

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín