Novinka

Mláďata želvy pralesní

Mláďata želvy pralesní

Hlásíme další chovatelský úspěch! Osm mláďat želvy pralesní zdárně prospívá, navíc v inkubátoru máme dalších 10 vajec této páté nejmohutnější želvy na světě.

Zlínská zoo se může pochlubit dalším úspěchem. Chovatelům se podařilo úspěšně odchovat osm želv pralesních. Mláďata želv pralesních jsou napříč evropskými zahradami poměrně ojedinělá, za uplynulých 12 měsíců se tak ve 40 institucích odchovalo pouze 21 mláďat. V kolekci zlínské zoo se tyto páté nejmohutnější želvy na světě poprvé objevily v roce 2001, na první mládě však zoo čekala dlouhých 11 let. Chovatelský úspěch se podařilo zopakovat i v následujících letech, celkový počet odchovaných mláďat již dosáhl 31 jedinců.

Vejce podobná menšímu kulatému míčku želvy velmi dobře ukrývají a zahrabávají různě po expozici v tropické hale Yucatan. „Pro zajištění optimálních podmínek pro líhnutí vejce raději z expozice odebereme a umístíme do líhně. Nastávající matka se obvykle několik dní před snůškou „prozradí“. Zadníma nohama vyhrabává do půdy důlek, do kterého pak vejce snáší,“ uvedl hlavní zoolog Kamil Čihák. Chovatelé také často prozkoumávají oblíbená místa, jestli tam už některá samice vejce nenakladla. Někdy je dokonce pozorují přímo při kladení. „Po vylíhnutí mláďata umístíme do terária, které vyhříváme na 30 stupňů, zajistíme také dostatečnou vlhkost. Do expozice k dospělým jedincům je dát nemůžeme. Malé želvičky váží 40 gramů, zatímco dospělé želvy mají okolo třinácti kilogramů,“ doplnil Kamil Čihák. Po vylíhnutí želvičky zhruba 5 až 7 dnů nepřijímaly potravu, dostatek živin jim zajistil vstřebaný vaječný žloutek. Nyní dostávají hlavně listy pampelišky nebo najemno nakrájenou mrkev. V inkubátoru je navíc dalších 10 vajec. Je tedy velmi pravděpodobné, že v budoucnu přibudou další mláďata.

Domovinou želv pralesních jsou bažinaté oblasti jihoamerického pralesa, vyskytují se v Brazílii, Bolívii, Venezuele, jižní Kolumbii a Ekvádoru. Patří k největším želvám na světě, váha dospělého jedince se pohybuje kolem 15 kilogramů. Samec dorůstá průměrně 40 cm, větší samice pak 60 až 75 cm. Na jídelníčku dominuje převážně rostlinná potrava. Samička po páření snáší 2-15 vajec, malé želvičky se líhnou po 105-202 dnech. Po vylíhnutí měří 4 cm, dospívají v osmém až desátém roce života. Želvy pralesní jsou dlouhověká zvířata, dožívají se až 50 let.

Zlínská zoo v současné době chová skupinu 5 dospělých želv pralesních v tropické hale Yucatan. Nejsou však zdaleka jedinými zástupci suchozemských želv v kolekci zoo. Asijské druhy zastupují želvy mohutné a podlouhé, africké pak želvy pardálí a ostruhaté.

6.04. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Omezení přístupu k výběhu slonů

V souvislosti s výstavbou nového záchranného centra pro lvy dojde ke krátkému omezení přístupu k výběhu slonů v Karibuni.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Zvířata a tropické teploty

Tropické teploty zvládají zvířata ve zlínské zoo bez problémů. Nabízíme jim i různé osvěžení, třeba tygři a sloni dostávají zmrzlinu. A pamatujeme také na návštěvníky.

Objevte nové věci

Aligátoři opět v letní expozici

Letní expozice aligátorů amerických poblíž zámku Lešná opět ožila. Těšit se můžete na samce Vincenta, na konci července jej doplní 2 samice.

Objevte nové věci

Máme mládě tygra ussurijského!

Slavíme velký chovatelský úspěch, tygřice Samba odchovává své první mládě. Díky projekční obrazovce u expozice tygrů jej uvidíte i vy.

Objevte nové věci