Novinka

Máme tři mláďata vyder obrovských!

Máme tři mláďata vyder obrovských!

Tři mláďata vyder obrovských, která se narodila letos na konci ledna, už uvidíte v tropické hale Yucatan. Přijďte se podívat!

 Zlínská zoo již potřetí dokázala odchovat tyto největší vydry na světě, které v České republice chová jako jediná zoo. Odchov vyder obrovských je totiž velmi náročný, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození.

Rodičovský pár, desetiletá samice Mora a třináctiletý samec Dagget, se projevili jako svědomití rodiče. Malé vydry se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době již mláďata vidí, jsou vitální, krásně prospívají. Chovatelé jejich váhu odhadují něco přes půl kila,“ přiblížila významný odchov hlavní zooložka Markéta Horská. Ideální čas pro pozorování vyder je v 10.45. „V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozice přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kg ryb,“ doplnila Markéta Horská.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. „Tenkrát k nám z německé Zoo Hagenbeck přišli dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od vedení Evropského záchranného programu pro vydry obrovské získali důvěru a mohli začít s chovem těchto vzácných jihoamerických savců. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ řekla Markéta Horská. První chovatelský úspěch přišel v říjnu 2020, další mláďata pár odchoval v roce 2022. „Vydří pár od prvních počátků o všechna mláďata skvěle pečoval. Dokonce bych řekla, že samec Dagget je ještě pečlivější než samice. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ s úsměvem uvedla chovatelka Kristýna Polášková. V současné době návštěvníci celou vydří rodinu včetně 2 samců z odchovu v roce 2022 uvidí v tropické hale, dospělé jedince také ve venkovní nádrži. 

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6-8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let. Ve vodě jsou nesmírně rychlé a hbité, pro jejich lovecké schopnosti je původní obyvatelé Jižní Ameriky nazývají „vodními jaguáry“. Zdatně se však pohybují i na souši, zvládnou uběhnout i velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.

25.03. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Během Velikonoc k nám zavítalo 35 000 návštěvníků!

Děkujeme za Vaši fantastickou přízeň! Od čtvrtku 28. března do pondělí 1.4. si návštěvu zlínské zoo nenechalo ujít 35 190 návštěvníků.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Opět jsme odchovali čáje chocholaté

Máme velkou radost! Podařilo se nám navázat na loňský úspěch a opětovně odchovat 2 mláďata čáje chocholaté.

Objevte nové věci

Odchov supa chocholatého je světovým úspěchem!

Máme velkou radost. Po 8 letech chovu slavíme první úspěšný odchov supa chocholatého. Ve světě se za uplynulý rok podařilo odchovat pouze 5 mláďat tohoto afrického supa.

Objevte nové věci

Návrat sýčků do volné přírody

Zoo Zlín již několik let aktivně posiluje volně žijící populaci sýčka obecného. Tato drobná sova patří mezi nejohroženější druhy ptáků v ČR, celková populace je odhadována na méně než 100 párů.

Objevte nové věci