Novinka

První mládě ary hyacintového!

První mládě ary hyacintového!

Slavíme! Poprvé v historii zoo a podruhé v rámci českých zahrad se nám podařilo rozmnoži vzácné ary hyacintové. Mládě se vylíhlo v polovině června a zdárně prospívá.

Chov ar hyacintových, největších papoušků na světě, může přinést řadu nečekaných překvapení. Zatímco na začátku července jsme s pomocí veřejnosti úspěšně zvládli odchytit tři uprchlíky zmiňovaných ar a vrátit je zpět do chovné voliéry, jiný pár kobaltově modrých papoušků se postaral doslova o senzaci. Poprvé v historii zlínské zoo a podruhé v rámci českých zahrad se podařilo tyto ohrožené ary rozmnožit. Jedná se skutečně o mimořádný chovatelský úspěch. V Evropě chová ary hyacintové 62 zoologických zahrad. Za uplynulý rok však přírůstky hlásily pouze 3 zahrady. Mládě se vylíhlo v polovině června a díky skvělé péči obou rodičů zdárně prospívá.

Ary hyacintové jsme začali chovat v roce 2011. Zhruba před 18 měsíci pak chovatelé zkusili sestavit nový chovný pár. Ačkoliv samotný chov těchto ar není technicky náročný, sestavení vhodného chovného páru a případný odchov mláděte může být skutečně „během na dlouhou trať“. Samička, které chovatelé dali jméno Kopretina, byla však víc než pozornou partnerkou a pomáhala samečkovi pojmenovaném Tonda zvyknout si na nové prostředí. K velkému překvapení po pouhém roce a půl společného soužití pár využil připravenou dutinu kmene a zahnízdil. Když po 28 dnech inkubace chovatelé škvírou v dutině poprvé zahlédli vylíhnutí mládě, neznala jejich radost mezí.

Domovem arů hyacintových je centrální Brazílie od severu k jihu, východní Bolívie a severozápadní Paraguay. Divoce žijící populace se odhaduje do 3 000 jedinců, má však bohužel stále klesající tendenci. Patří mezi silně ohrožené druhy zvířat, je chráněn smlouvu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). V zemích, které se připojily k CITES, podléhá každý exemplář povinné registraci.

Ary hyacintové patří mezi velmi společenské ptáky, hejna ale tvoří jednotlivé páry. Dospívají v sedmi letech. Páry hnízdí v dutinách stromů. Na vejcích sedí pouze samice, o vylíhlá mláďata se starají oba dva rodiče po dobu zhruba 6 měsíců. Jsou dlouhověcí, běžně se dožívají kolem 60 let. Na jejich jídelníčku dominují především ořechy určitých palem a ovoce. Ve zlínské zoo si pochutnávají na banánech, jablkách, mrkvi, hroznech, semínkách, oříšcích. Samička Kopretina si nejvíce oblíbila syrovou mrkev, sameček Toník pak preferuje nejrůznější oříšky.

27.07. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Sloní sameček má 6 měsíců

6. prosince bude mít náš sloní sameček přesně 6 měsíců! A to je už pořádný důvod k oslavě. Narozeninové překvapení jsme však nachystali i pro vás, naše fanoušky a návštěvníky.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Mimořádná návštěvnost zoo

Milí návštěvníci, děkujeme za vaši fantastickou podporu! Do zoo letos zavítalo již 600 000 osob, máme velkou radost. Jste skvělí!

Objevte nové věci

Máme nového žirafího samce

Seznamte se! Toto je náš nový samec žirafy Rothschildovy. Jmenuje se Zulu, má tři roky a 4 metry na výšku. Uvidíte jej v pavilonu žiraf.

Objevte nové věci

Máme dvě mláďata dželad

Naše početná tlupa dželad se opět rozrostla, tentokrát o dvě mláďata. První se narodilo v polovině července, druhé 1. září. Přijeďte se podívat, malé dželady uvidíte jen ve zlínské zoo!

Objevte nové věci