Open Nav

Orel korunkatý
(Stephanoaetus coronatus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Orel korunkatý

  • Domovina

    subsaharská Afrika od Senegalu až po Jihoafrickou republiku

  • Biotop

    deštný prales

  • Potrava

    primáti a další druhy savců, ještěři a hadi

  • Velikost

    hmotnost 2,7 - 4,7kg
    délka těla 80 - 95cm

Orel korunkatý patří mezi největší africké orly. Jeho zbarvení je velmi variabilní, horní část těla je zbarvena odstíny hnědé až černé, břicho a hruď jsou bílošedé s tmavohnědými skvrnami. Na hlavě má typickou chocholku z peří, díky níž získal své jméno.

Je velmi obratným letcem a díky dlouhému ocasu a krátkým, širokým křídlům umí velice dobře manévrovat i mezi stromy. Při průletu mezi stromy dokonce stahuje křídla a manévruje pouze pomocí rýdovacích per. Nohy má opeřené se silnými žlutými pařáty a obzvlášť u samic jsou zakončeny mohutnými drápy.  

Samci jsou menší než samice a samici lze rozeznat také podle menší chocholky. V hnízdní sezóně předvádějí velkolepé svatební lety. Samec i samice při nich stoupají do výšky až 900m a poté padají k zemi, při tomto pádu předvádí různé obraty a vydávají silné zvuky. Pár si poté společně staví masivní hnízdo ve výškách 15-40m nad zemí o průměru až 2,5m a stavba může trvat i několik měsíců.

Zajímavosti:

- vzhledově i chováním je podobný harpyji pralesní

- bývá označován za nejsilnějšího orla Afriky a dokáže usmrtit i kořist vážící osminásobek své hmotnosti

- mláďata a dospělé lze odlišit podle barvy duhovky, zatímco u dospělých je žlutá, u mláďat má šedomodrou až hnědou barvu

 

Ochrana druhu:

Málo dotčený.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín