Novinka

Mládě tamarína pestrého

Mládě tamarína pestrého

Slavíme mimořádný chovatelský úspěch! Poprvé v historii se nám podařilo odchovat mládě kriticky ohroženého tamarína pestrého.

Malý tamarín se narodil v březnu letošního roku. Díky péči obou rodičů skvěle prospívá, v současné době se již samostatně pohybuje v expozici poblíž tropické haly Yucatan. Tamaríny pestré návštěvníci uvidí ve třiceti evropských zoo, za uplynulých 12 měsíců se však úspěšný odchov podařil pouze ve 3 zoologických zahradách (včetně zlínské).

Zoo Zlín chová tamaríny pestré od roku 2017 jako jediná česká zoo. Chovný pár nyní tvoří samice Marina, kterou přišla z německé Zoo Magdeburg, a samec Manaus ze švédské Zoo Eskilstuna. „Samce jsme získali v září 2023, se samicí od prvních okamžiků vytvořil stabilní pár. Naprosto perfektně také spolupracovali při odchovu mláděte. U tamarínů péči o potomka zajišťuje převážně samec, mládě předává samici pouze několikrát denně ke kojení,“ přiblížila odchov Markéta Horská, vedoucí zoologického oddělení. Samice tamarínů v naprosté většině porodí dvojčata, stejně tak tomu bylo i ve zlínské zoo. „Bohužel jedno z mláďat se narodilo mrtvé. Druhé však bylo velmi vitální, samec o něj začal okamžitě pečovat. Samice se do odchovu zapojila až následující den, kdy jí samec poprvé předal mládě k nakojení. Březost a samotný porod jsou pro samice tamarínů velmi náročné a vyčerpávající, pro zotavení tak potřebují chvíli odpočívat,“ doplnila Horská.

Jak už jeho druhové jméno napovídá, tamaríny pestré rozhodně nelze přehlédnout. Mají tmavou „netopýři“ hlavu, přední část těla včetně končetin je bílá, zbývající část těla, zadní končetiny a ocas hnědé. Váha dospělých jedinců se pohybuje kolem půl kilogramu. Patří mezi drápkaté opice, konečky jejich prstů na rozdíl od většiny primátů kryjí drobné drápky. Jsou docela ostré, pomáhají při šplhání po stromech a také při získávání potravy. Žijí v korunách stromů, zřídka kdy sestupují na zem. Tvoří malé skupinky do 14 jedinců, v každé skupině se však rozmnožuje výhradně dominantní samice. Po březosti 140-170 dní přivádí na svět většinou dvojčata. První tři týdny se mláďata živí jen mateřským mlékem, poté již postupně ochutnávají potravu dospělých. Ve věku dvou měsíců se začínají osamostatňovat. Samice dospívají v roce a půl, samci až ve věku kolem dvou let. Na jídelníčku tamarínů ve volné přírodě dominuje ovoce, hmyz, nektar. Ve zlínské zoo si pochutnávají na papáji, borůvkách, jablkách, zelenině (řapíkatý celer, fenykl, čekanka, vařená mrkev a vařené batáty), dostávají také hmyz nebo křepelčí vajíčka.

Domovinou tamarínů pestrých jsou tropické pralesy Brazílie, ze všech primátů na světě mají nejmenší areál výskytu. Najdeme je pouze a výhradně na malém území kolem brazilského města Manaus. V současné době patří mezi kriticky ohrožené druhy. Důvodem je drastický úbytek životního prostředí vzhledem k neustálému rozrůstání města Manaus, predátoři a také obchod s domácí mazlíčky. Vláda Brazílie, četné nevládní a mezinárodní organizaci a zoologické instituce tak úzce spolupracují na zajištění ochrany tamarínů pestrých a také na vzdělávání místních obyvatel o důležitosti jejich ochrany.

25.06. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Omezení přístupu k výběhu slonů

V souvislosti s výstavbou nového záchranného centra pro lvy dojde ke krátkému omezení přístupu k výběhu slonů v Karibuni.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Zvířata a tropické teploty

Tropické teploty zvládají zvířata ve zlínské zoo bez problémů. Nabízíme jim i různé osvěžení, třeba tygři a sloni dostávají zmrzlinu. A pamatujeme také na návštěvníky.

Objevte nové věci

Aligátoři opět v letní expozici

Letní expozice aligátorů amerických poblíž zámku Lešná opět ožila. Těšit se můžete na samce Vincenta, na konci července jej doplní 2 samice.

Objevte nové věci

Máme mládě tygra ussurijského!

Slavíme velký chovatelský úspěch, tygřice Samba odchovává své první mládě. Díky projekční obrazovce u expozice tygrů jej uvidíte i vy.

Objevte nové věci