Novinka

Mládě chvostana bělolícího

Mládě chvostana bělolícího

Rodina chvostanů bělolících se rozrostla o dalšího člena. V tropické hale při troše štěstí uvidíte samičku Oliv s dvouměsíčním mládětem, které vozí na svých zádech.

Pro samici Oliv je to již její třetí mládě, s největší pravděpodobností na svět přišla samička. První měsíc svého života mládě strávilo schované v bezpečí máminy náruče, v bujné vegetaci tropické haly Yucatan jej tak mohli zahlédnout jen velmi pozorní návštěvníci. Nyní již tráví veškerý čas na zádech matky, je tak daleko větší šance jej uvidět. 

Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie. Přednost dávají nižším patrům pralesa, jen výjimečně sestupují až na zem. Ve větvích se pohybují rychle a velmi obratně, možná i proto si u domorodců vysloužili pojmenování „létající opice“. Žijí v malých rodinných skupinkách, které se skládají z rodičovského páru a různě starých potomků. Ti pak pomáhají s péčí o své mladší sourozence. Pro chvostany je typický pohlavní dimorfismus – samec má černou barvu srsti s výraznou bílou maskou v obličeji, samice je šedohnědá s tmavým obličejem. Březost u chvostanů trvá 170 dnů, samice porodí vždy jedno mládě. To se ihned po porodu přichytne samici na břiše. Osamostatňuje se ve věku 6 měsíců, s rodinou však zůstává i v dalších letech.

V přírodě si tito primáti pochutnají na plodech, semenech a listech stromů. Ve zlínské zoo na jejich jídelníčku najdeme ovoce, k tomu nejoblíbenějšímu patří banány, hrozny, švestky, hrušky a jablka. Dostávají také oříšky, slunečnicová semínka, vařenou rýži a mrkev, vařené vejce a kuřecí maso. K velkým pochoutkám patří speciální želé a hmyz. Potravu jim chovatelé podávají třikrát během dne.

Chvostani bělolící se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 2006, kdy zahrada otevřela tropickou halu Yucatan. Současnou rodinnou skupinu tvoří pětiletý samec Rasty, který pochází z dánské Zoo Nykobing, devítiletá samice Oliv, kterou jsme odchovali u nás, jejich druhý potomek patnáctiměsíční samička Adélka a letošní dvouměsíční mládě. První mládě našeho chovného páru přišlo na svět 6.12.2019. Sameček Mikuláš zlínskou zoo letos v září opustil a nový domov našel v belgické zoo Pairi Daiza. Kromě chvostanů návštěvníci v tropické hale uvidí také pár vyder obrovských a jejich tři mláďata, lenochody, početnou kolekci ptačích druhů nebo žáby pralesničky. Ve velkých vodních nádržích mohou obdivovat nejen plavecké dovednosti vyder, ale také např. piraně a další druhy jihoamerických ryb.

27.12. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Rodina vyder obrovských se rozrostla o 4 mláďata

Slavíme další chovatelský úspěch. V tropické hale Yucatan můžete obdivovat čtyři mláďata největších vyder na světě.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Mimořádný odchov marabu menšího

Zoo Zlín slaví chovatelský úspěch světového významu. Tím je odchov mláděte marabu menšího, vzácně chovaného čápa z jihovýchodní Asie.

Objevte nové věci

Cena hejtmana Zlínského kraje za opravu střechy zámku Lešná

Zoo Zlín získala prestižní Cenu hejtmana Zlínského kraje za opravu střechy zámku Lešná!

Objevte nové věci

Opět startuje komentované krmení

Po téměř tříleté pauze (covidová omezení) znovu rozbíháme oblíbené komentované krmení! Od 1.7. se na vás každý den těší naši komentátoři hned na 8 stanovištích. A nebudou chybět i jaguáři!

Objevte nové věci