Novinka

Rekordní počet mláďat želvy ostruhaté

Rekordní počet mláďat želvy ostruhaté

Máme velkou radost! Ze 24 vajec želv ostruhatých, o které chovatelé pečovali v inkubátorech, se již vylíhlo 20 želviček. I zbývající 4 vejce jsou oplozena, počet malých želv se tak brzy navýší.

Zlínská zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017, první mláďata se zde vylíhla v roce 2019. Letošní počet vylíhnutých mláďat je rekordní, díky zlepšeným chovatelským podmínkám byla všechna snesená vejce želv oplozena.  

Želvy ostruhaté, 2 samice a 1 samce, návštěvníci uvidí v nedávno otevřené expozici damanů a želv v africké oblasti. Všech dvacet čtyři vajec samice snesly přímo v expozici. „Pro želvy jsme zde připravili kladiště se šedesáticentimetrovou vrstvou písku, kterou doplnily dvě výkonné UV lampy. Díky těmto zářičům jsme v expozici zajistili teplotu vyšší než 30 stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř 45 stupňů. A především tato skutečnost zajistila, že poprvé v historii chovu byla všechna snesená vejce oplozena,“ přiblížil zoolog Václav Štraub. Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku ihned po snesení odebrali a umístili do líhně. „Dokážeme zde vytvořit optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicemi,“ upřesnil Václav Štraub. Ačkoliv udávaná doba inkubace u želv ostruhatých trvá 90 až 120, ve zlínské zoo se malé želvy začaly líhnout již po 80 dnech. Čerstvě vylíhnuté mládě váží 40 g, je samostatné a nepotřebuje péči rodičů. Malé želvy chovatelé následně přemístí do terária s teplotou kolem 30 stupňů a s vysokou vlhkostí vzduchu.  „Mláďata jsou vitální a dobře prospívají. Po vstřebání žloutkového váčku jim podáváme hlavně seno, listy salátů a najemno nakrájenou syrovou mrkev,“ doplnil zoolog Štraub.

Domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště jižního okraje Sahary, od Senegalu až po Etiopii. I tento druh je však nyní vzácný a ohrožený vyhynutím. Tyto velké teplomilné želvy mají na každé straně u ocasu dva až tři silné výrůstky, které připomínají ostruhy. Odtud pochází jejich české druhové jméno. Hmotnost samců se v dospělosti pohybuje kolem 90 kg, délka krunýře bývá 80 cm. Samci mohou být o třetinu větší než samice. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se 50 až 70 let.

Zlínská zoo v současné době chová 5 druhů suchozemských želv. Asii zastupují želvy mohutné a podlouhlé, Afriku želvy ostruhaté a pardálí, Jižní Ameriku želvy pralesní.  

10.03. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Během Velikonoc k nám zavítalo 35 000 návštěvníků!

Děkujeme za Vaši fantastickou přízeň! Od čtvrtku 28. března do pondělí 1.4. si návštěvu zlínské zoo nenechalo ujít 35 190 návštěvníků.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Máme tři mláďata vyder obrovských!

Tři mláďata vyder obrovských, která se narodila letos na konci ledna, už uvidíte v tropické hale Yucatan. Přijďte se podívat!

Objevte nové věci

Opět jsme odchovali čáje chocholaté

Máme velkou radost! Podařilo se nám navázat na loňský úspěch a opětovně odchovat 2 mláďata čáje chocholaté.

Objevte nové věci

Odchov supa chocholatého je světovým úspěchem!

Máme velkou radost. Po 8 letech chovu slavíme první úspěšný odchov supa chocholatého. Ve světě se za uplynulý rok podařilo odchovat pouze 5 mláďat tohoto afrického supa.

Objevte nové věci