Open Nav

Mládě medvěda pyskatého. Slavíme!

Úvod Novinky Mládě medvěda pyskatého. Slavíme!

Splnil se nám další chovatelský sen. Tím je mládě vzácného medvěda pyskatého. Sameček se sice narodil v polovině prosince 2018, teprve po téměř třech měsících si však mohli chovatelé s úlevou oddychnout. Medvídě přichází na svět velmi malé, jeho porodní váha se pohybuje kolem 400 g, je slepé a takřka bez srsti. Šestiletá samice Saraswathi se ale projevila jako skvělá matka, o mládě od prvních okamžiků příkladně pečovala. O mimořádnosti chovatelského úspěchu svědčí i ta skutečnost, za poslední rok je to jediné odchované mládě v evropských zoo. Sameček společně se svou matkou stráví ještě nějakou dobu v bezpečí chovatelského zázemí. Pokud to počasí dovolí, na první procházku do venkovního výběhu se vydá zřejmě na konci dubna.

Rodičovský pár, šestiletého samce Druva a stejně starou samici Saraswathi, zlínská zoo získala v roce 2015 z indické Zoo Mysore. Po téměř 30 letech se tak podařilo obnovit chov tohoto nápadného medvěda. Medvědi pyskatí patří mezi vzácně chovaná zvířata, v celé Evropě je objevíme pouze v 7 zoo. „Udělali jsme vše pro to, abychom medvědům vytvořili co nejlepší podmínky k chovu. A doufali jsme, že jednou skutečně přispějí k oživení současné nepříliš zdravé evropské populace medvědů pyskatých. Ta nyní čítá pouze 18 jedinců. Je to jedinečný pocit, když se váš chovatelský sen naplní,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Díky kamerovému systému chovatelé mohli sledovat vývoj mláděte od jeho narození. Zatímco první dva měsíce svého života strávil většinou v těsné blízkosti samice, nyní již zvědavě prozkoumává celou ubikaci. Velmi často se také vyšplhá na záda samice, pevně se chytne dlouhých hřbetních chlupů a nechá se vozit. „Toto vše nasvědčuje tomu, že sameček zdárně prospívá a je ve skvělé kondici. Chovatelé nyní jeho váhu odhadují kolem pěti kilogramů, stále je však závislý na mateřském mléku. Postupně mu však budeme nabízet také ovoce a hmyz,“ doplnil ředitel Horský.

Medvěd pyskatý patří mezi výrazné druhy medvědů díky své huňaté srsti  a dlouhým chlupům na uších, krku a plecích. Ve volné přírodě se živí hlavně mravenci, termity a ovocem. Potravu hledá výhradně čichem, má totiž špatný zrak a velmi špatný sluch. Hnízda hmyzu otvírá dlouhými osmicentimetrovými drápy na předních nohách. Při jídle přitiskne čenich k otvoru, zavře nozdry, jazyk stočí do úzké ruličky a hmyz vsaje mezerou mezi chybějícími předními řezáky. Při tomto nasávání způsobuje hlasitý zvuk připomínající hučení vysavače. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 1,5 do 1,8 m, váha pak od 100 až do 140 kg. Jsou to samotáři, zvířata se stýkají pouze v období rozmnožování. Mládě přichází na svět po sedmiměsíční březosti, se samicí zůstává až do svých tří let věku.

Domovinou medvědů pyskatých jsou lesy v Indii, Nepálu, Bangladéši a Ceylonu. Populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje kolem 10 000 jedinců. Jejich početní stavy neustále klesají kvůli ničení životního prostředí a lovu pro údajně léčivé části těla. Zlínská zoo je jedinou zahradou v rámci Unie českých a slovenských zoo, kde můžete tyto medvědy obdivovat. Obývají prostorný výběh v asijské oblasti zoo.

Mládě medvěda pyskatého. Slavíme! Mládě medvěda pyskatého. Slavíme! Mládě medvěda pyskatého. Slavíme! Mládě medvěda pyskatého. Slavíme! Mládě medvěda pyskatého. Slavíme!

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín