Novinka

Početná tlupa dželad

Početná tlupa dželad

Tlupa dželad se v letošním roce opět rozrostla. V rozlehlém výběhu nyní můžete obdivovat 9 odchovaných mláďat. To poslední se narodilo letos v březnu.

Tlupa dželad se v letošním roce opět rozrostla. V rozlehlém výběhu nyní můžete obdivovat 9 odchovaných mláďat. Sameček se narodil v březnu letošního roku, teprve nyní však naplno dovádí v prostorném výběhu. Společnost mu dělá 5 dospělých jedinců a všech zbývajících 8 mláďat, která se nám podařilo od roku 2014 úspěšně odchovat. Zlínská zoo je stále jedinou českou zoo, ve které návštěvníci mohou obdivovat mláďata dželad.

Dželady se v zoo poprvé objevily již v roce 2010, jednalo se o samčí skupinu z francouzské Zoo Lisieux. Každá zoo, která má zájem o chov dželad, by totiž měla vybudovat dvě zařízení. Jedno pro samčí skupinu, druhé pro chovnou skupinu. „Koordinátorem chovu dželad byla nejprve poskytnuta samčí skupina a my mohli získávat zkušenosti s jejich chovem. Teprve poté lze usilovat o vytvoření chovné tlupy tvořené jedním dominantním samcem a různým počtem samic,“ uvedl hlavní zoolog Kamil Čihák. Ve zlínské zoo k zásadní změně chovu došlo v roce 2013, kdy zahrada získala 4 samice ze Zoo Stuttgart a samce Jaspera z maďarské Zoo Veszprem. „První mládě se k naší velké radosti podařilo odchovat hned v následujícím roce,“ dodal Kamil Čihák. Samci z původní skupiny byli postupně přemístěni do jiných zoologických zahrad.

Březnový sameček zdárně prospívá. „Pro samici Moju je to druhý potomek, velmi pěkně se o něj stará. Mládě se od matky již vzdaluje, samo si bere potravu, hraje si s ostatními mláďaty ve skupině,“ zdůraznil Kamil Čihák.

Domovinou dželad jsou travnaté náhorní plošiny v severní a střední části Etiopské vysočiny. Nikde jinde na světě nežijí. Počet volně žijících dželad se nyní odhaduje na 50 až 60 tisíc. Největší hrozbu pro ně představuje ztráta původních lokalit a lov pro kůži a hřívu samců. Právě dlouhá hříva je výsadní chloubou samců, může dosahovat až k zemi. U samic ji nenajdeme. Pro dželady je také typická nápadná červená lysina na prsou, která slouží ke komunikaci mezi členy tlupy. Jsou to výluční vegetariáni, v jejichž potravě je zastoupena prakticky jen tráva. Proto i ve zlínské zoo mají k dispozici rozlehlý travnatý výběh. Návštěvníci tak mají ideální šanci pozorovat dželady při jejich typické denní činnosti. Pomalu procházejí výběhem a s neuvěřitelnou šikovností celé hodiny trhají trávu. Vždy ji pečlivě zkontrolují a pak podávají přímo do úst.

Výběh dželad objevíte v etiopské části zoo. Nejlepším místem pro pozorování je vyhlídka v horní části výběhu. Dželady jsou totiž jedny z mála primátů, které tráví téměř veškerý čas na zemi. Na stromy lezou jen výjimečně.

 

23.08. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Sloní sameček má 6 měsíců

6. prosince bude mít náš sloní sameček přesně 6 měsíců! A to je už pořádný důvod k oslavě. Narozeninové překvapení jsme však nachystali i pro vás, naše fanoušky a návštěvníky.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Mimořádná návštěvnost zoo

Milí návštěvníci, děkujeme za vaši fantastickou podporu! Do zoo letos zavítalo již 600 000 osob, máme velkou radost. Jste skvělí!

Objevte nové věci

Máme nového žirafího samce

Seznamte se! Toto je náš nový samec žirafy Rothschildovy. Jmenuje se Zulu, má tři roky a 4 metry na výšku. Uvidíte jej v pavilonu žiraf.

Objevte nové věci

Máme dvě mláďata dželad

Naše početná tlupa dželad se opět rozrostla, tentokrát o dvě mláďata. První se narodilo v polovině července, druhé 1. září. Přijeďte se podívat, malé dželady uvidíte jen ve zlínské zoo!

Objevte nové věci