Open Nav

Světový odchov dvojzoborožce

Úvod Novinky Světový odchov dvojzoborožce

Slavíme chovatelský úspěch světového významu. Tím je odchov v pořadí již druhého mláděte dvojzoborožce indického. O mimořádnosti svědčí i ta skutečnost, že od roku 2018 je Zoo Zlín zřejmě jedinou zoologickou institucí na světě, která odchovává mláďata.  Na celém světě chová dvojzoborožce indické 53 zoologických institucí, populace celkem čítá 193 jedinců. Sameček dvojzoborožce se ve zlínské zoo vylíhnul 19. března.

Zoo Zlín chová dvojzoborožce indické od roku 2010. Ač to na první pohled nevypadá, sestavit vhodný chovný pár je velmi náročné. „Zoborožci jsou monogamní ptáci, své partnery si vybírají na celý život. Dát dohromady kompatibilní pár tak může být „běh na dlouhou trať“. Velmi často se totiž u nich vyskytuje vzájemná agresivita,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Ve Zlíně se to však podařilo, první oplozené vejce chovatelé zaznamenali již v roce 2014. Pár zahnízdil i v následujících letech, první mládě se však podařilo úspěšně odchovat až v roce 2018. Chovatelé do hnízdní budky, vnitřní ubikace a venkovní voliéry navíc umístili kamery, aby měli podrobné informace o chování rodičovského páru.  

Stejně jako v roce 2018 jsme i letos přistoupili k částečnému odchovu v lidské péči. Zhruba po 30 dnech přirozené inkubace pod samicí chovatelé vejce odebrali a umístili do líhně. Mládě se vylíhlo 19. března. „Pro chovatele nastalo velmi náročné období. Mládě při vylíhnutí váží 50 g, je to malinkatý tvoreček, který vyžaduje spoustu péče. Musíme zajistit odpovídající teplotu v líhni, krmíme každé dvě hodiny. Zhruba po 20 dnech otevírá oči, to pak k němu přistupujeme pouze v převleku a krmíme pomocí loutky imitující hlavu dospělého ptáka,“ zdůraznil zoolog Śtraub. Všechna zmíněná opatření slouží k jedinému účelu – zabránění fixace mláděte na lidi.  Zhruba po měsíci chovatelé mladého samečka přemístili do expozice rodičovského páru. Strávil zde tři měsíce, od dospělých jej však oddělovalo pletivo, aby nedošlo k případnému napadení mláděte. V současné době jej návštěvníci uvidí ve venkovní expozici v blízkosti Zátoky rejnoků. Vnitřní část této expozice pak obývá samec odchovaný v roce 2018. „Dvouletý samec již zanedlouho zamíří do Zoo Singapur. Letošního samečka si chceme ponechat a po dohodě s koordinátorem pro něj v budoucnu najít partnerku,“ dodal Václav Štraub.

Dvojzoborožec indický je největším zástupcem čeledi zoborožcovitých. Nejnápadnější znak představuje masivní žlutočerná helmice a obrovský zobák. Obývá tropické pralesy v Indii, Sumatře, Indonésii a na Malajském poloostrově. Tito zoborožci létají málo a těžkopádně, v korunách stromů nejčastěji poskakují z větve na větev. Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kterým ji a později i mláďata krmí po celou dobu hnízdění. Na jejich jídelníčku dominuje ovoce, ve zlínské zoo si pochutnávají např. na banánech, papáji, hroznech, broskvích, ze zeleniny pak na rajčatech a okurkách. Ve volné přírodě se jeho početní stavy rok od roku snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a neutuchající lov.

Na první fotografii je mládě ve věku 30 dní, na druhé pak dospělý samec.

Světový odchov dvojzoborožce

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín