Open Nav

Vzácný chápan vlnatý

Úvod Novinky Vzácný chápan vlnatý

Kolekci chovaných zvířat ve zlínské zoo na konci července rozšířil mimořádný nový druh. Z rakouské Zoo Schmiding zahrada získala dva samce vzácných chápanů vlnatých. Tyto primáty chová v Evropě pouze 5 institucí, celosvětově pak 17. První týdny pobytu strávili samci ve vnitřních prostorech a zvykali si na nový domov. Nyní je již návštěvníci uvidí v prostorné ostrovní expozici v Amazonii.

Adaptaci na nový domov a výběh chápani zvládli bez problémů. „Bolso a Naro, jak se naši samci jmenují, si nejprve zvykali na vnitřní ubikaci. Poté jsme jim nabídli možnost poprvé nahlédnout a vyzkoušet koridor, který spojuje ubikaci s ostrovním výběhem. Z počátku byli poněkud nesmělí, nyní již každé ráno netrpělivě očekávají, až jim chovatelé koridor otevřou a doslova jím proběhnou na ostrov. Zde tráví celý den, navečer se opět vrátí do vnitřní části,“ uvedl zoolog Kamil Čihák.

Zlínská zoo je první a jedinou zoo v rámci Unie českých a slovenských zahrad, která tento druh chápanů chová. Domovinou chápanů vlnatých jsou deštné pralesy Jižní Ameriky na jihu Kolumbie, v Ekvádoru a v západní části Brazílie. Jsou největším ze 4 druhů chápanů, samci dosahují váhy kolem 10 kg, na délku měří až 70 cm, dalších 70 cm představuje chápavý ocas, který je ze spodní strany holý. Je velmi důležitý při pohybu ve větvích, chápani jej používají jako plnohodnotnou pátou ruku. Unese váhu celého zvířete, chápani se tak za něj zavěsí v koruně stromu a všechny končetiny mohou použít ke krmení. Jsou to také mistři v balancování. Své druhové jméno získali díky velmi husté a jemné srsti, která má šedohnědé zbarvení.

Na jejich jídelníčku ve volné přírodě dominuje ovoce, listy a květy. Na jeden zátah dokáží spořádat velké množství potravy, domorodci jim proto přezdívají barrigudo („pupkáč“).  Ve zlínské zoo si pochutnávají na ovoci (meloun, broskve, jablka, hrušky), zelenině (čínské zelí, vařená mrkev, vařené batáty, paprika, rajče), dostávají také kousek vařeného vajíčka a speciální granule s vysokým obsahem vlákniny.

Žijí v malých rodinných tlupách, které vede dominantní samec. Ostatní opice jsou zařazeny v určitém žebříčku hierarchie. Rodinné tlupy se často sdružují do větších skupin. Komunikují mezi sebou nejen hlasově, ale také vizuálními a dotekovými prostředky. Významnou roli při dorozumívání chápanů hraje pach. Zhruba po osmiměsíční březosti samice porodí jedno mládě, o které se sama stará. Několik měsíců jej nosí na těle, nejdříve na břiše, později na zádech. Samci dospívají v 5 letech, samice v 6. Zatímco mladí samci mohou ve své rodné tlupě zůstat i v dospělosti, mladé samičky musí odejít a připojit se k jiné skupině.

Ve volné přírodě patří mezi ohrožené druhy zvířat. Na vině je především kácení pralesů, k obživě a úkrytu totiž tito chápani potřebují souvislé plochy lesů. Dalším problémem je také lov pro maso a ilegální obchod se zvířaty.

Vzácný chápan vlnatý Vzácný chápan vlnatý Vzácný chápan vlnatý Vzácný chápan vlnatý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín