Open Nav

Bongo horský
(Tragelaphus eurycerus isaaci)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Bongo horský

  • Domovina

    východní Afrika

  • Biotop

    deštné lesy

  • Potrava

    listy stromů a keřů, trávy, výhonky, plody, půda bohatá na sůl

  • Velikost

    délka těla 1,7 - 2 m
    hmotnost 200 - 400 kg

Bongo je charakteristický svým kontrastním zbarvením srsti, která je sytě kaštanová se světlými pruhy. Ačkoli může toto zbarvení působit na první pohled výrazně, v jeho přirozeném prostředí funguje jako dokonalé maskování. Bonga jsou plachá zvířata, která žijí skrytě a lesem se pohybují o samotě nebo v malých skupinách. Obě pohlaví mají dlouhé rohy, které si při pohybu v lese drží těsně podél krku, aby se nezachycovali o okolní rostliny. Páření předchází milostná předehra, při které samec obchází samici v kruhu nebo ji krok za krokem pronásleduje. Po 286 denní březosti se rodí jedno mládě.

Zajímavosti:

- v důsledku sklánění hlavy pro snadnější průchod hustou vegetací se jejich rohy otírají o kůži, a proto starší jedinci mohou mít v oblasti krku a hřbetu nápadné lysiny

 

 

Ochrana:

Kriticky ohrožený.

 

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín