Novinka

První mládě želvy mohutné

První mládě želvy mohutné

První mládě želvy mohutné poddruhu phayrei, které se vylíhlo vloni v lednu, se stalo světovým unikátem. Jedná se totiž o jediné mládě, které se v roce 2020 podařilo ve světových zoo odchovat.

Když se v lednu 2020 vylíhlo po třech letech chovu první mládě asijské želvy mohutné poddruhu phayrei, měli zlínští chovatelé oprávněný důvod k radosti. Na začátku letošního roku tuto radost znásobilo zjištění, že zlínské mládě se stalo jediným mládětem, které se v roce 2020 podařilo ve světových zoologických institucích odchovat. Zlínská zoo je jednou z 23 zoo na světě, která tento poddruh největší suchozemské želvy Asie chová. Mládě zdárně prospívá.

Pár želv mohutných poddruhu phayrei se v Zoo Zlín poprvé objevil v roce 2017. Želvy se zabydlely v expozici v těsném sousedství Zátoky rejnoků, k dispozici zde mají vytápěnou vnitřní ubikaci a také prostorný venkovní výběh. První snůška 30 vajec se objevila na konci roku 2017, bohužel ani jedno vejce nebylo oplozeno. Stejný scénář pokračoval i v následujícím roce, teprve listopad 2019 přinesl změnu. „Při kontrole jsme zjistili, že konečně máme v inkubátoru jedno oplozené vejce. Vejce podobná menšímu kulatému míčku jsme totiž vždy raději z expozice odebrali a umístili do líhně. Jsou zde optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicí,“ upřesnil zoolog Václav Štraub. Mládě želvy se vylíhlo 20. ledna 2020, vážilo 45 g. Po vylíhnutí jej chovatelé umístili do terária, ve kterém zajistili teplotu kolem 30 stupňů a vysokou vlhkost vzduchu. „Mládě, u kterého ještě neznáme pohlaví, je vitální a velmi dobře prospívá. Nyní váží již 650 g, do expozice jej však dát nemůžeme. Želvy mohutné jsou opravdu mohutné, naše samice váží 30 kg,“ upřesnil Václav Štraub.

Domovinou želv mohutných jsou deštné pralesy jihovýchodní Asie. Poddruh chovaný ve zlínské zoo se vyskytuje od Thajska po severovýchodní část Indie. Jedná se o jednu z největších suchozemských želv na světě, váha dospělých jedinců se pohybuje od 20 do 30 kg. Samec dorůstá průměrně 40 cm, větší samice pak až 60 cm. Na jídelníčku dominuje převážně rostlinná potrava, ve zlínské zoo si pochutnávají na hlávkovém salátu, strouhané mrkvi, rajčatech, dostávají také speciální vitamínové granule. Samička po páření snáší obvykle 30-50 vajec, malé želvičky se líhnou po 90-120 dnech. Po vylíhnutí měří 6 cm, dospívají v osmém až desátém roce života. Želvy mohutné jsou dlouhověká zvířata, dožívají se až 50 let. Ve volné přírodě patří mezi velmi ohrožený druh. Hlavním důvodem je nelegální sběr pro medicínské účely a úbytek a přeměna jejich životního prostředí.

15.02. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Rozsvícení vánočního stromu a světelné výzdoby

V neděli 11. prosince oficiálně přivítáme ve zlínské zoo letošní Vánoce! Těšit se můžete na Mikuláše, anděla a čerty, vánoční program, naše voňavé překvapení a společné rozsvícení vánočního stromu.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Sloni si již užívají nový pavilon v Karibuni

Máme velký důvod k radosti. Trojice slonic s osmnáctiměsíčním slůnětem na výbornou zvládla přesun do dokončeného chovného zařízení v Karibuni! Přinášíme první fotografie.

Objevte nové věci

Akce pro obyvatele Zlínského kraje slavila úspěch

Zájem o speciální akci pro obyvatele Zlínského kraje byl mimořádný. Za 7 dní k nám zavítalo 34 000 návštěvníků. Děkujeme!

Objevte nové věci

Návštěva japonského velvyslance

V sobotu 15. října zlínská zoo hostila velmi vzácnou návštěvu. Ředitel zoo Roman Horský zde přivítal velvyslance Japonska Jeho Excelenci pana Suzukiho a tajemníka velvyslance pana Itó.

Objevte nové věci