Novinka

Sýčci do volné přírody

Sýčci do volné přírody

Na začátku září jsme do volné přírody poblíž Napajedel vypustili dva sýčky obecné. Patří mezi nejohroženější ptačí druhy v České republice. Úspěšně jsme tak navázali na předchozí reintrodukce.

Zlínská zoo se již několik let aktivně účastní posílení volně žijící populace drobné české sovy sýčka obecného.  Patří mezi nejohroženější druhy ptáků v České republice, odborníci celkovou populaci na našem území odhadují na méně než 100 párů. Na začátku září pracovníci zlínské zoo tak do volné přírody poblíž Napajedel vypustili dva sýčky, které navíc vybavili miniaturními vysílačkami.

Sýčci pocházejí z odchovu v Zoo Chomutov. Pro jejich vypuštění byla zvolena lokalita v místě pastvin hřebčína Napajedla-Pěnné, a to mezi slepými rameny řeky Moravy Pahrbkem a Německé. Před vypuštěním ptáci strávili tři týdny ve voliéře umístěné přímo na pastvinách. Mohli si tak prohlédnout nejbližší okolí a seznámit se s ním. „Před samotným vypuštěním jsme oba dva sýčky vybavili drobnými vysílačkami. Podobají se malým batůžkům, ptáci je mají na zádech. Můžeme tak pravidelně sledovat jejich pohyb v dané lokalitě. Dostali také ornitologické kroužky,“ popsal vypuštění hlavní zoolog Kamil Čihák. Údaje z monitoringu navíc poslouží pro zpracování diplomové práce zaměřené na populaci sýčků ve zmíněné lokalitě a jejím blízkém okolí.

První reintrodukci sýčků zlínská zoo zrealizovala v roce 2013. „Proběhla na stejném území jako ta letošní, do volné přírody jsme tehdy vypustili 5 jedinců odchovaných v naší zoo. Další následovala o tři roky později, kdy jsme ve zmiňované lokalitě vypustili čtyři ptáky,“ doplnil Kamil Čihák. V místě vypouštění bylo také nainstalováno několik hnízdních budek, které jsou chráněné proti vniknutí predátorů, především kun.

Sýček obecný se řadí mezi nejohroženější druhy ptáků v České republice. Ještě na začátku minulého století byl naší nejběžnější sovou, populace čítala několik tisíc až desítek tisíc párů. Během posledních let bohužel došlo k obrovskému poklesu, jen v letech 1985-2003 počet sýčků pokles o téměř 60 %. Tento trend se nezastavil ani v následujících letech. Obdobně alarmující situace je známa i z okolních středoevropských států. Hlavním důvodem jsou především velké změny v kulturní krajině.  Sýčkovi vyhovuje pestrá skladba krajiny s pastvinami, kosenými loukami a menšími políčky, která umožňuje lov drobné kořisti. Takových ploch však razantně ubývá. Další problém představují predátoři, především kočky a kuny, a nedostatek vhodných míst pro hnízdění.

 

23.09. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Rodina vyder obrovských se rozrostla o 4 mláďata

Slavíme další chovatelský úspěch. V tropické hale Yucatan můžete obdivovat čtyři mláďata největších vyder na světě.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Mimořádný odchov marabu menšího

Zoo Zlín slaví chovatelský úspěch světového významu. Tím je odchov mláděte marabu menšího, vzácně chovaného čápa z jihovýchodní Asie.

Objevte nové věci

Cena hejtmana Zlínského kraje za opravu střechy zámku Lešná

Zoo Zlín získala prestižní Cenu hejtmana Zlínského kraje za opravu střechy zámku Lešná!

Objevte nové věci

Opět startuje komentované krmení

Po téměř tříleté pauze (covidová omezení) znovu rozbíháme oblíbené komentované krmení! Od 1.7. se na vás každý den těší naši komentátoři hned na 8 stanovištích. A nebudou chybět i jaguáři!

Objevte nové věci