Novinka

Dvojčata pandy červené

Dvojčata pandy červené

Pokud máte rádi pandy červené, určitě zavítejte k jejich expozici! Dvě letošní mláďata si už užívají celý přírodní výběh v asijské oblasti zoo.

Samečci přišli na svět v červnu letošního roku, první tří měsíce však strávili schováni v dutině uprostřed expozice. Díky skvělé péči samice rostli „jako z vody“, nyní je jich doslova "plná expozice".  Podle pozorování chovatelů jsou mláďata vitální, krásně prospívají a mají se čile k světu.

Samice Zaya se projevila jako velmi pečlivá a starostlivá matka. Mláďata při narození vážila pouhých 100 g, dva týdny byla holá, slepá a naprosto bezmocná. Jejich vývoj je velmi pozvolný, samice o ně pečuje po dobu jednoho roku. Nyní již váží kolem 1,5 kg, v dospělosti se bude jejich váha pohybovat od 4 do 6 kg. Na první průzkumné výpravy do okolí se malé pandy vydávají až ve stáří 5 měsíců, dospívají v 18 měsících.

Pandy červené se řadí mezi velmi oblíbené obyvatele zoologických zahrad, ačkoliv jejich hlavní aktivita probíhá při soumraku nebo v noci. Během dne většinou odpočívají a spí stočené v klubíčku, nejlépe vysoko v korunách stromů. přesně tak je tomu i v naší zoo. Jsou to mistři ve šplhu, ze stromů slézají hlavou dolů, pro zvíře jejich velikosti je to docela netradiční způsob. Skvěle jim při tomto pohybu pomáhají jejich zpola zatažitelné drápy. 

Panda červená patří mezi šelmy, trávicí systém tak má přizpůsobený k přijímání masité potravy. Na jejich jídelníčku však dominují bambusové listy a výhonky. Nedokáže ale trávit celulózu, bambusu tak spotřebuje velké množství. Kromě toho si pochutná také na plodech a ovoci, koříncích nebo masité potravě. Ve zlínské zoo pandy dostávají bambus, ovoce (melouny, třešně, jablka, hrušky, nejvíc jim chutnají jahody), vařené vejce a speciální vitamínové granule pro pandy.

Domovinou pand červených je oblast Himálaje a přilehlých pohoří od Nepálu, severní Indie, Bhútánu, Maynmaru až po jižní Čínu. Žijí ve vysokých nadmořských výškách od 2 000 do takřka neuvěřitelných 4 800 m n.m. Jejich počty ve volné přírodě stále klesají.  Důvodem je nejen odlesňování a znečisťování jejich přirozeného prostředí, ale také lov pro kožešinu. Ve všech státech, kde se přirozeně vyskytuje, je panda červená zákonem chráněná a její lov je zakázán.

16.10. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Během jarních prázdnin do Zoo Zlín

Hledáte program na jarní prázdniny? Vydejte se na návštěvu zlínské zoo. Těšíme se na vás!

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Návrat sýčků do volné přírody

Zoo Zlín již několik let aktivně posiluje volně žijící populaci sýčka obecného. Tato drobná sova patří mezi nejohroženější druhy ptáků v ČR, celková populace je odhadována na méně než 100 párů.

Objevte nové věci

Nákup elektrovozidel pro ZOO Zlín

Elektrovozíky jsou při naší práci mnohdy zcela nepostradatelnými pomocníky. Proto jsme rádi, že díky projektu Next Generation EU budeme moct postupně doplnit náš vozový park o 10 nových elektrovozíků.

Objevte nové věci

Nekrmte prosím zvířata v zoo

Zoo Hluboká zveřejňuje video upozorňující na neukázněné chování návštěvníků zoologických zahrad, které může mít pro zvířata často fatální následky.

Objevte nové věci