Open Nav

Nenechte si ujít malé klokany

Úvod Novinky Nenechte si ujít malé klokany

Početná skupina 20 klokanů rudokrkých se opět významně rozrostla. V současné době zde návštěvníci uvidí 8 malých klokanů. Šest klokánků má typické zbarvení dospělých (tmavohnědá s rezavou skvrnou na plecích), 2 mláďata jsou sněhobílá. Právě klokaními albíny je zlínská zoo mezi návštěvníky proslulá. Malí klokani se sice narodili na začátku letošního roku, teprve nyní je však návštěvníci uvidí v průchozí australské expozici. Počet 8 mláďat však není zdaleka konečný, některá mláďata jsou ještě příliš malá a zůstávají stále ukryta v bezpečí mámina vaku.

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. V dospělosti měří kolem 90 cm a váží necelých 30 kg. Má velmi hustou srst, díky které snáší i chladnější počasí. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie. V Anglii však v roce 1940 unikla skupina těchto klokanů do volné přírody, kde dvou místech žije dosud.

Klokani žijí většinou v  malých rodinných skupinkách, které však nemají žádného vůdce. Potravu tvoří výlučně traviny a byliny. Březost u klokanů trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 cm a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti. Jeho vlastní vývoj probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu 6 měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do stáří 18 měsíců. I když jsou mláďata po deseti měsících již samostatná, často využívají vak jako spolehlivý úkryt před nebezpečím. Do otevřené kapsy skáčou vždy po hlavě, uvnitř provedou kotoul a v konečné pozici jim hlava vykukuje ven. Samice má kolem vaku speciální kruhový sval, který dokáže pevně stáhnout. Mládě tak ani při rychlém běhu a skocích nevypadne.

Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých jsme získali v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo téměř 140 klokanů, 16 z nich byli albíni. Stejně jako předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.

Klokany rudokrké mohou návštěvníci z bezprostřední blízkosti obdivovat v průchozí australské expozici. Zlínská zoo je jedinou českou zoo, ve které mohou návštěvníci zavítat přímo mezi klokany.

Nenechte si ujít malé klokany

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín