Open Nav

Mládě kasuára zdárně prospívá

Úvod Novinky Mládě kasuára zdárně prospívá

Kasuáři přilboví, které chová ZOO Zlín, jsou již podruhé rodiči. Mládě se vylíhlo na začátku července a hned od začátku bylo umístěno do výběhu ke svému otci. U kasuárů se totiž o výchovu mláďat stará výhradně samec. „Náš samec bere své otcovské povinnosti velmi vážně. Svého potomka chrání, a tak se někdy chová až agresivně. Zpočátku jsme proto uzavřeli cestu kolem výběhu, aby měli kasuáři co nejvíce klidu. Nyní ho mohou návštěvníci již ve výběhu pozorovat,“ uvedl ředitel ZOO Zlín Roman Horský.

Mládě se na svého otce okamžitě fixovalo. Pozoruje ho při jídle a pak se snaží vše napodobovat. Samec mu například svým zobákem dělí velké kousky potravy na menší části, které pak mládě sbírá ze země. Když prší, chrání samec mládě před deštěm. A pokud se od sebe vzdálí, navzájem na sebe volají a ujišťují se o přítomnosti druhého. „Zdá se, že umístění pod samce bylo správnou volbou. Zatímco první odchov kasuára probíhal na přelomu let 2017 a 2018 uměle, tentokrát jsme zvolili druhou variantu. Mládě jsme po vylíhnutí odebrali z líhně a zkusili ho dát přímo k samci,“ dodal Roman Horský.

První odchov bohužel skončil úhynem mláděte v lednu 2018. V dubnu už chovatelé pozorovali u kasuárů pokusy o páření a v květnu snesla samice celkem 8 vajec. Mládě se vylíhlo 8. července a již 9. července ho chovatelé umístili k samci. K jeho zdravému vývoji také pomáhá dostatek pohybu a slunečního záření. Mládě se den ode dne lepší v hledání potravy a celkově sílí. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní oči, stačí zavítat k výběhu kasuárů v australské oblasti ZOO Zlín.

Úspěšný rodičovský pár kasuárů přilbových se podařilo sestavit teprve v roce 2017. Vytvoření páru nebylo jednoduché. ZOO Zlín v roce 2015 komplikovaně získávala vhodného samce z maďarské Zoo Szeged. Maďarská zoo souhlasila s přesunem do Zlína jen pod podmínkou, že obdrží náhradního kasuára. Zlínská zoo proto zorganizovala na sebe navazující přesuny - do Zoo Szeged přivezli kasuára z Rigy a samce ze Szegedu přemístili do Zlína. K samci přibyla na jaře 2017 samice z italské Zoo Cappeler – Cartigliano.

První mládě kasuára se v ZOO Zlín vylíhlo poprvé v roce 2017, po čtyřiceti dvou letech chovu tohoto druhu. Jednalo se skutečně o mimořádný úspěch, rozmnožování kasuárů v zoo není vůbec běžnou záležitostí. Tyto atraktivní zástupce běžců chová v Evropě 67 zahrad, z toho čtyři v České republice.

Kasuár je po pštrosovi druhý nejtěžší pták na světě. Váží 45–70 kilogramů. Vysoký může být až 170 cm. Charakteristickým znakem je kostěný výrůstek na hlavě. Slouží jako ochrana hlavy, když se pták prodírá podrostem, a také k rozhrabávání spadaného listí a půdy při hledání potravy. Samice jsou větší a barevnější než samci. Kasuár výborně plave, dokáže přeplavat řeku i menší jezero. Drápy na jeho prstech dosahují délky až 12 cm, může tak být velmi nebezpečný. Na Nové Guinei se peří kasuárů používá jako platidlo. Původní domovinou kasuárů je Nová Guinea a severovýchod Austrálie, kde žijí v deštných pralesích. Počty kasuárů ve volné přírodě prudce klesají z důvodu kácení pralesů.

Jejich hlavní potravu tvoří ovoce, bobule, semena a příležitostně hmyz, drobní obratlovci a ptačí vejce. Kasuáři jsou samotáři, samec se potkává se samicí pouze v období páření. Samička snáší 3-8 vajec, na kterých 50 dnů sedí pouze samec. Sám také pečuje o vylíhlá mláďata, která se osamostatňují ve stáří devíti měsíců.

 

Mládě kasuára zdárně prospívá

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín