Mládě chvostana bělolícího
Rodina chvostanů bělolících se rozrostla o dalšího člena. V tropické hale při troše štěstí uvidíte samičku Oliv s dvouměsíčním mládětem, které vozí na svých zádech.
Pro samici Oliv je to již její třetí mládě, s největší pravděpodobností na svět přišla samička. První měsíc svého života mládě strávilo schované v bezpečí máminy náruče, v bujné vegetaci tropické haly Yucatan jej tak mohli zahlédnout jen velmi pozorní návštěvníci. Nyní již tráví veškerý čas na zádech matky, je tak daleko větší šance jej uvidět.
Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie. Přednost dávají nižším patrům pralesa, jen výjimečně sestupují až na zem. Ve větvích se pohybují rychle a velmi obratně, možná i proto si u domorodců vysloužili pojmenování „létající opice“. Žijí v malých rodinných skupinkách, které se skládají z rodičovského páru a různě starých potomků. Ti pak pomáhají s péčí o své mladší sourozence. Pro chvostany je typický pohlavní dimorfismus – samec má černou barvu srsti s výraznou bílou maskou v obličeji, samice je šedohnědá s tmavým obličejem. Březost u chvostanů trvá 170 dnů, samice porodí vždy jedno mládě. To se ihned po porodu přichytne samici na břiše. Osamostatňuje se ve věku 6 měsíců, s rodinou však zůstává i v dalších letech.
V přírodě si tito primáti pochutnají na plodech, semenech a listech stromů. Ve zlínské zoo na jejich jídelníčku najdeme ovoce, k tomu nejoblíbenějšímu patří banány, hrozny, švestky, hrušky a jablka. Dostávají také oříšky, slunečnicová semínka, vařenou rýži a mrkev, vařené vejce a kuřecí maso. K velkým pochoutkám patří speciální želé a hmyz. Potravu jim chovatelé podávají třikrát během dne.
Chvostani bělolící se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 2006, kdy zahrada otevřela tropickou halu Yucatan. Současnou rodinnou skupinu tvoří pětiletý samec Rasty, který pochází z dánské Zoo Nykobing, devítiletá samice Oliv, kterou jsme odchovali u nás, jejich druhý potomek patnáctiměsíční samička Adélka a letošní dvouměsíční mládě. První mládě našeho chovného páru přišlo na svět 6.12.2019. Sameček Mikuláš zlínskou zoo letos v září opustil a nový domov našel v belgické zoo Pairi Daiza. Kromě chvostanů návštěvníci v tropické hale uvidí také pár vyder obrovských a jejich tři mláďata, lenochody, početnou kolekci ptačích druhů nebo žáby pralesničky. Ve velkých vodních nádržích mohou obdivovat nejen plavecké dovednosti vyder, ale také např. piraně a další druhy jihoamerických ryb.
Mohlo by vás zajímat

Slavíme světový úspěch v odchovu turaků, vousáků a tukanů
Turako velký, vousák velký a tukan obrovský patří mezi druhy, jejichž rozmnožování v lidské péči je velmi vzácné. Naši chovatelé opět dokázali, že patří mezi světovou špičku!
Objevte nové věci
Pomáháme zachránit dravce před elektrickým výbojem
Ve světě ročně uhynou milióny ptáků v důsledku nezabezpečeného elektrického vedení. Díky naší sbírce 4Nature společně s organizací VulPro nyní pomáháme ochránit velké dravce v jižní Africe.
Objevte nové věci
Radujeme se ze dvou mláďat kotulů
V Amazonii, americké oblasti zoo, se početná tlupa 25 drobných jihoamerických primátů rozrostla hned o 2 mláďata.
Objevte nové věci

