Novinka

4 mláďata kapybar

4 mláďata kapybar

Početnou rodinu kapybar nyní uvidíte i v novém travnatém prostoru, který je součástí nedávno otevřeného Jaguar Treku. Vždy dopoledne si zde pochutnávají na trávě.

Mláďata , 2 samečci a 2 samičky, se narodila na konci května. Prvních 14 dní strávila v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní si už užívají nejen původní výběh přímo pod ubikací, ale také nový travnatý prostor v Jaguar Treku. 

"Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již sedmdesát mláďat,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kg. „Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba 4 měsíce,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také 2 odrostlá mláďata z předchozích let. Další 2 dřívější mláďata obývají rozlehlou letní expozici kapybar v Amazonii.

Domovinou kapybar je jihoamerický kontinent, vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Jsou to největší žijící hlodavci na světě, samice jsou mohutnější než samci. Délka jejich těla se pohybuje kolem 130 cm, dospělí jedinci váží kolem 70 až 80 kg. Zdržují se většinou podél řek a jezer, v bažinatých územích a v močálech. Tyto oblasti vyhledávají nejen kvůli bohatému travnatému porostu, ale také z termoregulačních důvodů. Na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Výborně plavou, jsou mistři v potápění, pod vodou vydrží až 10 minut. Dokáží ve vodě i spát, nos drží těsně nad hladinou. Mezi prsty na nohou mají kapybary krátkou plovací blánu, která napomáhá při plavání. Žijí většinou ve skupinách vedených dominantním samcem. Na jejich jídelníčku najdeme výhradně rostlinnou potravu – traviny, vodní rostliny, výhonky mladých dřevin, různé ovoce. Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitamínové granule, milují červenou řepu a čínské zelí. Kapybary dospívají ve stáří 15 měsíců, v lidské péči se dožívají až 12 let.

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, např. v Kolumbii je lov kapybar zakázán.

18.08. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Večerní prohlídky zoo a zámku

Zveme Vás na oblíbené večerní lampionové prohlídky zlínské zoo a zámku Lešná! Po tři říjnové soboty, konkrétně 1., 8. a 15. října, si můžete užít večerní návštěvu areálu zahrady a zámku Lešná.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

První přirozený odchov kotingy v Evropě

Představujeme výjimečné chovatelské úspěchy - první přirozený odchov jihoamerického pěvce kotingy tříbarvé v Evropě a početné odchovy vlhovců žlutohřbetých, červenohřbetých a zelených.

Objevte nové věci

Zažíváme skvělou sezónu, věříme v překonání hranice 700 000 návštěvníků

Zájem o návštěvu zlínské zoo je skutečně mimořádný. Pokud půjde vše podle předpokladů, poprvé letos překonáme počet 700 000 návštěvníků v jednom roce. Děkujeme!!!

Objevte nové věci

Hlasujte pro nás v soutěži o cenu "Památky děkují"

Oprava střechy zámku Lešná byla nominována na cenu Národního památkového ústavu. Svým hlasováním nás můžete i Vy podpořit!

Objevte nové věci