Novinka

Malý lenochod krásně prospívá!

Malý lenochod krásně prospívá!

Máme velký důvod k radosti. Mládě lenochoda dvouprstého, které se narodilo v polovině února, zdárně prospívá a podle všech pozorování je ve skvělé kondici.

Máme velký důvod k radosti. Mládě lenochoda dvouprstého, které se narodilo v polovině února, zdárně prospívá a podle všech pozorování je ve skvělé kondici. Zatím netušíme, jestli je to sameček nebo samička. Sedmiletá samice jménem Zlínská, pro kterou to je první mládě, se projevila jako pečlivá matka. Jméno Zlínská není jen tak náhodou, narodila se totiž u nás. Lenochody dvouprsté chováme od roku 1998, úspěšně se nám podařilo odchovat 4 mláďata.

Domovinou lenochodů dvouprstých jsou pralesy Jižní Ameriky. Převážnou většinu života stráví na stromech, kde se zavěšeni hlavou dolů živí, spí, páří i vychovávají mláďata.. Na větvích se drží pomocí silných končetin a dlouhých, obloukovitě zahnutých drápů. Pohybují se opravdu velmi pomalu, na zem sestupují jen při přesunu na jiný strom nebo k vykonání potřeby. Lenochodi visí hřbetem dolů, proto jejich srst roste od břicha ke hřbetu. V srsti mezi chlupy žijí mikroskopické řasy, které dodávají lenochodům zelenavé krycí zbarvení. Řasy však vyžadují velmi vlhké tropické podnebí, které v zoologických zahradách většinou nelze zajistit. Řasy tak hynou a lenochodi získávají žlutohnědou až šedožlutou barvu. Jsou to skvělí plavci, při plavání se pohybují pomocí předních končetin. Patří mezi poměrně dlouhověká zvířata, v lidské péči se dožívají kolem 25 let.

Na jejich jídelníčku ve volné přírodě dominují listí a pupeny. Rostlinná strava není příliš výživná, lenochodi se proto velmi málo pohybují a prospí až 15 hodin denně. Šetří tak energii. K trávení potravy jim pomáhají zvláštní bakterie a prvoci, vyprazdňují se zhruba jednou za deset dní. Ve zlínské zoo dostávají zeleninovou směs, ve které najdeme například osení, natě různých druhů zeleniny, rukolu, čínské zelí, pórek, mrkev nebo cuketu. Během letních měsíců si lenochodi pochutnají i na okvětních plátcích růžích. Chovatelé je krmí jednou za den, každý lenochod spořádá denně kolem 500 g potravy.

Žijí samotářským způsobem života, obě pohlaví se potkávají jen během krátkého období námluv a páření. Samice po březosti šest měsíců porodí jedno mládě, které se ihned přesune na její hruď k prsním bradavkám. Samice jej plně kojí zhruba dva měsíce, poté mládě postupně přechází na rostlinnou potravu. Pohlavně dospívá kolem třetího roku. Odchov mláďat v zoologických zahradách není vůbec jednoduchý, kritický bývá většinou první měsíc. Lenochody dvouprsté chová v Evropě 107 institucí, za posledních 12 měsíců se však podařilo odchovat pouze 29 mláďat.

Nejpomalejší savci planety obývají ve zlínské zoo tropickou halu Yucatan. V současné době chovnou skupinu tvoří samec, tři samice a měsíční mládě. K dispozici zde mají celý rozsáhlý prostor, svědčí jim také zdejší teplota a vlhkost. Až bude zoo opět otevřena, zkuste naplánovat návštěvu tropické haly mezi 10.00 a 11.00 hod. Právě tehdy chovatelé do jejich oblíbené části přinášejí misky s krmením. Budete mít tak velkou šanci zahlédnout samici Zlínskou s mládětem.

 

25.03. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Během jarních prázdnin do Zoo Zlín

Hledáte program na jarní prázdniny? Vydejte se na návštěvu zlínské zoo. Těšíme se na vás!

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Návrat sýčků do volné přírody

Zoo Zlín již několik let aktivně posiluje volně žijící populaci sýčka obecného. Tato drobná sova patří mezi nejohroženější druhy ptáků v ČR, celková populace je odhadována na méně než 100 párů.

Objevte nové věci

Nákup elektrovozidel pro ZOO Zlín

Elektrovozíky jsou při naší práci mnohdy zcela nepostradatelnými pomocníky. Proto jsme rádi, že díky projektu Next Generation EU budeme moct postupně doplnit náš vozový park o 10 nových elektrovozíků.

Objevte nové věci

Nekrmte prosím zvířata v zoo

Zoo Hluboká zveřejňuje video upozorňující na neukázněné chování návštěvníků zoologických zahrad, které může mít pro zvířata často fatální následky.

Objevte nové věci