První odchov u tukanů obrovských
Velmi rádi s vámi sdílíme náš další chovatelský úspěch. Vůbec poprvé v historii zoo se podařilo odchovat tukany obrovské, a to přirozeným způsobem!
Dvě mláďata se vylíhla na začátku června přímo ve vnitřní expozici komplexu Jaguar Trek, od prvního dne se o ně pečlivě starali oba rodiče. Mláďata tento týden již opustila hnízdní budku, ve zmiňované expozici je již nyní můžete obdivovat.
Tukani obrovští patří mezi nejznámější druhy jihoamerických ptáků. Ačkoliv jsou v zoologických zahradách poměrně častí, jejich rozmnožování v lidské péči je mimořádně obtížné. Sestavit chovný pár bývá dost často „běh na dlouhou trať“. „Velmi náročné je také vytvořit správné podmínky pro hnízdění, v hnízdní dutině musí být odpovídající teplota a vlhkost, důležitou roli hraje také velikost samotné budky. Tukani jsou navíc citliví na stres a rušivé vlivy okolí. Jakékoli vychýlení z optimálních podmínek může způsobit opuštění hnízda nebo úhyn mláďat,“ přiblížil náročný odchov zoolog Václav Štraub.
Právě proto je přirozený odchov v Zoo Zlín mimořádným úspěchem. „Samice snesla čtyři vejce, dvě mláďata se vylíhla po 18 dnech. Po celou dobu zůstala plně v péči rodičovského páru, do odchovu jsme vůbec nezasahovali. Opravdu nás těší, že náš pár tukanů úspěšně zvládnul hnízdění i péči o mláďata. Mladí tukani jsou vitální a skvěle prospívají,“ doplnil zoolog Štraub. Jak dále dodal, možným klíčem k úspěchu je velikost expozice tukanů. „Rodiče tak mají možnost trávit čas mimo okolí budky a navzájem se nestresují. Částečně tím simulujeme podmínky ve volné přírodě, kde jeden z rodičů obstarává potravu a druhý zahřívá mláďata, nebo hlídá v okolí hnízda,“ vysvětlil Václav Štraub.
Tukan obrovský je největší z více než 40 druhů tukanovitých ptáků. I když to na první pohled nevypadá, tukani jsou nejbližší příbuzní našich datlů a strakapoudů. Ve volné přírodě tukani obrovští obývají tropické lesy Jižní Ameriky, zejména oblasti Brazílie, severní Argentiny a Paraguaye. Charakteristickým znakem je obrovský, přesto lehký zobák, který měří až 20 cm a tvoří tak téměř polovinu délky těla. Slouží nejen ke sběru potravy, ale také k termoregulaci nebo komunikaci s ostatními jedinci. Nejvíce času tráví v korunách stromů, kde se pohybuje zejména mohutnými přískoky. Bez pomoci křídel překoná i více než metrovou vzdálenost.
Mohlo by vás zajímat

Halloween - program sobota 31.10.
Oslavy Halloweenu jedou do finále! S dětmi určitě zavítejte na strašidelnou prohlídku areálu s čarodějnicemi, od 17.30 na vás čeká Halloweenská stezka s bubáky, lampiony a strašidelnými překvapeními!
Objevte nové věci
Halloween v Zoo Zlín - kompletní program
Letošní oslava keltského svátku Halloween od středy 28. října do neděle 1. listopadu vám každý den nabídne jedinečný program. Máte se na co těšit!
Objevte nové věci
Slavíme světový úspěch v odchovu turaků, vousáků a tukanů
Turako velký, vousák velký a tukan obrovský patří mezi druhy, jejichž rozmnožování v lidské péči je velmi vzácné. Naši chovatelé opět dokázali, že patří mezi světovou špičku!
Objevte nové věci

