Malí plameňáci a lemuři kata
Početná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Kromě malých plameňáků uvidíte ve stejné expozici i dva letošní samečky lemurů kata.
Naše početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o 4 mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata. Brad a Pit, jak mláďata pojmenovali kmotři Dana Morávková a Honza Čenský, vás svým dováděním určitě pobaví. Osmičlenná tlupa obývá ostrov uprostřed jezírka plameňáků růžových v africké oblasti zoo. Společná expozice plameňáků a lemurů je v rámci českých zoo unikátní. Uvidíte zde zvířata, která se i ve volné přírodě vyskytují ve stejné oblasti, konkrétně na Madagaskaru.
Plameňáci patří mezi nejpůvabnější zástupce ptačí říše. Ve volné přírodě plameňáky růžové najdeme v Africe, na Madagaskaru, v Asii, ale i v Evropě ve Španělsku, jižní Francii a na Sardinii. Dokonce jednotliví plameňáci růžoví jsou občas pozorováni v České republice. Charakteristické zbarvení peří je podmíněno karotenoidovými pigmenty, které se při trávení uvolňují z potravy. V zoo dostávají speciální granule a sušené korýše, které dokonale nahrazují přírodní potravu. Hnízda jsou kužely z bahna vysoká kolem 45 cm. Samice kladou většinou jediné bílé vejce, o které po dobu 1 měsíce pečují oba dva rodiče. Mláďata krmí sekretem ze zažívacího traktu podobně jako holubi. Od dospělých jedinců jsou rozeznatelná na první pohled. Jejich peří má šedou barvu, stejně tak i jejich nohy a zobák. Typické zabarvení dospělých získají až v druhém roce života.
Domovem lemurů kata je jižní část ostrova Madagaskar. Umí výborně šplhat, skvěle zvládají i skoky ve větvích stromů. Jsou to velcí milovníci sluníčka a ve sluneční lázni si přímo libují. Katy žijí v tlupách o 3 až 20 jedincích. Jádro tvoří dospělé samice, které jsou nadřazené samcům a mezi kterými existuje hierarchické pořadí. Samice rodí po březosti 134-138 dní 1-2 mláďata. Zpočátku je nosí na hrudi, později na hřbetě. Ve zlínské zoo dostávají směs nejrůznějšího ovoce (hrozny, broskve, mango, banány) a zeleniny (mrkev, okurky, rajčata, nejoblíbenější je červená řepa), jako doplněk potravy pak slouží vařené kuřecí maso, tvaroh, ovesné vločky a vařená rýže. Rodové pojmenování čeledi pochází z latinského slova lemuros. Tímto slovem antičtí Římané nazývali duchy zemřelých, kteří se ozývají za noci pekelným křikem. Přesně tak asi zněly noční hlasy lemurů prvním Evropanům, kteří přistáli na pobřeží Madagaskaru. Proto je pojmenovali podle „nočních putujících duchů“.
Mohlo by vás zajímat

Halloween - program sobota 31.10.
Oslavy Halloweenu jedou do finále! S dětmi určitě zavítejte na strašidelnou prohlídku areálu s čarodějnicemi, od 17.30 na vás čeká Halloweenská stezka s bubáky, lampiony a strašidelnými překvapeními!
Objevte nové věci
Halloween v Zoo Zlín - kompletní program
Letošní oslava keltského svátku Halloween od středy 28. října do neděle 1. listopadu vám každý den nabídne jedinečný program. Máte se na co těšit!
Objevte nové věci
Slavíme světový úspěch v odchovu turaků, vousáků a tukanů
Turako velký, vousák velký a tukan obrovský patří mezi druhy, jejichž rozmnožování v lidské péči je velmi vzácné. Naši chovatelé opět dokázali, že patří mezi světovou špičku!
Objevte nové věci

