Open Nav

Zoborožec šedolící
(Ceratogymna brevis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Zoborožec šedolící

  • Domovina

    Etiopie, Sudan. Keňa, Tanzanie, Zimbabwe

  • Biotop

    pobřežní a horské lesy

  • Potrava

    plody, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 1050-1450 g
    délka těla 60-70 cm

Tento velký druh zoborožce je typický mohutným, krémově zbarveným nástavcem na zobáku samců. Menší samice má tento hřeben redukovaný. Po většinu roku žijí v párech, ale mimo období hnízdění vytvářejí při hledání potravy hejna, která čítají až stovky jedinců. Hnízdí v dutinách stromů, skalních štěrbinách nebo hliněných březích. Hnízdní dutinu zazdívají oba rodiče. Samice snáší 1-2 vejce, mláďata se líhnou po 40 dnech. Rodiče o ně pečují téměř 3 měsíce.

Zajímavosti:
- v období hnízdění je sběr potravy pouze záležitostí samce, každý den přinese partnerce a mláďatům potravu zhruba 24krát
- během celého hnízdění (120 dní) doručí až 24 tisíc kusů ovoce.

Ochrana druhu:
Není ohrožen.

Zoborožec šedolící

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín