Open Nav

Tamarín pestrý
(Saguinus bicolor)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Tamarín pestrý

  • Domovina

    Brazílie

  • Biotop

    tropícký deštný prales

  • Potrava

    ovoce, hmyz, květy, ptačí vajíčka

  • Velikost

    délka 20-28 cm, ocas 33-42 cm
    hmotnost 428 g

Pro všechny tamaríny je společný drobný vzhled a nehty místo drápů. Ocas, který je delší než trup, není nikdy chápavý. Tamarín pestrý žije v malých skupinách do 15 jedinců. Po březosti 140 dní porodí samice mláďata. V drtivé většině přicházejí na svět dvojčata. Péči o potomky zajišťuje výhradně samec a ostatní dospělí členové skupiny, matka mláďata pouze kojí. První dny života stráví malý tamarín na břiše jednoho z rodičů. Přibližně po 3 týdnech začne prozkoumávat okolí, rodič jej však vozí ještě 3-4 týdny.

Zajímavosti:
- ve volné přírodě přivádí na svět mláďata jen dominantní samice, ostatní samice a samci vypomáhají při péči o mláďata
- zlínská zoo je chová jako první zoo v ČR.

Ochrana druhu
Ohroženi hlavně ztrátou původního životního prostředí.

Tamarín pestrý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín