Open Nav

Hyena skvrnitá
(Crocuta crocuta)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Hyena skvrnitá

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savany, polopouště, hornaté oblasti

  • Potrava

    savci, ptáci, plazi

  • Velikost

    hmotnost 40-86 kg
    délka 0,9-1,6 m

Hyena skvrnitá je více lovcem než požíračem mršin. Při lovu dokáže vyvinout rychlost až 65 km/hod. Ze všech afrických masožravých savců má nejsilnější stisk čelistí. V odstraňování mršin však nemá v Africe konkurenci. Požírá i velké kosti, které drtí silnými čelistmi a stráví díky kyselým šťávám v žaludku. Hyeny žijí ve složitých, hierarchicky uspořádaných klanech o 5 až 30 jedincích, kterým vládne dominantní samice. Po čtyřměsíční březosti samice v podzemní noře porodí 1-3 mláďata. Rozmnožují se i sociálně níže postavené samice. Mládě vůdčí samice však dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Mladí samci smečku opouští v období dospívání, samičky obvykle zůstávají. Pohlaví u hyen je velmi těžké rozeznat, samice jsou o něco větší než samci.

Zajímavosti:
- typická je také jejich obrovská chuť k jídlu, sežerou naráz až 14,5 kg masa
- smečka hyen za noc naběhá až 80 km.

Ochrana druhu
Není ohrožena.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín