Open Nav

Berneška kanadská
(Branta canadensis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Berneška kanadská

  • Domovina

    Severní Amerika, Velká Británie, SZ Evropa, Nový Zéland

  • Biotop

    světlé lesy, stepi, polopouště, tundry

  • Potrava

    listy, tráva, výhonky, plody

  • Velikost

    Hmotnost 2,1-6,5 kg
    Délka 55-110 cm

Bernešky patří mezi vrubozobé ptáky, do čeledi kachnovitých. Rozlišovacím znakem je černá hlava a krk s čistě bílými tvářemi a hrdlem. Vytváří 11 ras, které se od sebe liší velikostí a zbarvením. Rozpětí křídel dosahuje až 180 cm. Bernešky velké uzavírají doživotní svazky. Hnízda si urputně brání proti všem. Samice snáší 4-7 vajec, inkubace trvá necelý měsíc. O mláďata oba dva rodiče pečují 45 dnů. Po vylíhnutí mláďat ztrácejí bernešky agresivitu a postupně se sdružují do velkých hejn. 

Zajímavosti: 
- v Kanadě žije asi 250 let v polodomestikovaném stavu. Populace z městských parků ztratily plachost, nechají se krmit a dokonce ani na jaře neodlétají na hnízdiště a vyvádějí potomstvo mezi lidmi.

Ochrana druhu:
Celková početnost v Severní Americe se odhaduje na tři miliony jedinců, ročně se uloví kolem 427 000. Některé malé poddruhy z Aleut a Aljašky přežívají však jen v několika tisících a vyžadují důslednou ochranu.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín