Open Nav

Rodina vyder obrovských

Úvod Novinky Rodina vyder obrovských

Tři mláďata vyder obrovských, která se narodila na konci října 2020, patří mezi naše největší chovatelské úspěchy. Vydry obrovské objevíme v kolekci 22 zoologických zahrad, v České republice jen v Zoo Zlín. Za rok 2020 se však, včetně zlínských, podařilo odchovat pouze 16 mláďat. Odchov vyder obrovských je totiž velmi náročný, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození.

Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, se projevili jako svědomití rodiče. Malé vydry se po tříměsíční březosti samice rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí a později také v tropické hale přistupovali pouze při krmení, aby vydří rodinu co nejméně rušili. Díky instalovaným kamerám jsme mohli pravidelně kontrolovat, zda mláďata prospívají a přibírají na váze. V současné době jsou mláďata téměř stejně velká jako rodiče, jen o něco drobnější. Chovatelé jejich váhu odhadují zhruba na 12 kg,“ přiblížil významný odchov ředitel Zoo Zlín Roman Horský. Ideální čas pro pozorování vyder je podle ředitele Horského každý den v 10.45. „V tuto hodinu chovatelé vydry krmí ve venkovní expozice přímo před zraky návštěvníků. Vydry dostávají sladkovodní ryby čtyřikrát denně, na jejich jídelníčku dominují drobní kapříci a plotice. Každý den spořádají kolem 12 kg ryb,“ doplnil Roman Horský.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. „Tenkrát k nám z německé Zoo Hagenbeck přišli dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od vedení Evropského záchranného programu pro vydry obrovské získali důvěru a mohli začít s chovem těchto vzácných jihoamerických savců. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ uvedl ředitel Roman Horský. První setkání vydřího páru proběhlo v lednu roku 2020, narození mláďat v říjnu 202o znamenalo velký úspěch. „Vydří pár od prvních počátků o mláďata skvěle pečoval. Dokonce bych řekl, že samec Dagget byl ještě pečlivější než samice, to se nezměnilo ani nyní. Jako první přibíhá na volání mláďat, při krmení nejdříve nabízí potravu jim a teprve poté si ryby bere pro sebe,“ s úsměvem uvedl ředitel Roman Horský. V současné době návštěvníci celou vydří rodinu uvidí v tropické hale a také ve venkovní expozici, kde mají k dispozici rozhlehlou vodní nádrž.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6-8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let. Přes zdánlivě neohrabaný vzhled zdatně běhají i na velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.

Rodina vyder obrovských Rodina vyder obrovských Rodina vyder obrovských Rodina vyder obrovských

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín