Novinka

6 mláďat kapybar

6 mláďat kapybar

Rodinná skupina kapybar, největších hlodavců na světě, se na začátku dubna rozrostla hned o šest mláďat. Jedná se o nejpočetnější odchov v historii zlínské zoo. Přijeďte se podívat!

Všechna mláďata zdárně prospívají. Prvních měsíc života strávila společně se svou matkou v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní si již všichni připojili k dalším členům skupiny a společně si užívají rozhlehlý výběh v jihoamerické oblasti v bezprostřední blízkosti expozice Jaguar Trek. 

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již osmdesát mláďat,“ uvedla Romana Mikešová, vedoucí marketingu. Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kg. „Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba 4 měsíce,“ vysvětlila chovatelka Ivana Jakšičová. Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také 3 odrostlá mláďata z předchozích let. V červnu se početná skupina přestěhuje do letní expozice v Amazonii, jejíž součásti je i velké přírodní jezero.

Domovinou kapybar je jihoamerický kontinent, vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Jsou to největší žijící hlodavci na světě, samice jsou mohutnější než samci. Délka jejich těla se pohybuje kolem 130 cm, dospělí jedinci váží kolem 70 až 80 kg. Zdržují se většinou podél řek a jezer, v bažinatých územích a v močálech. Tyto oblasti vyhledávají nejen kvůli bohatému travnatému porostu, ale také z termoregulačních důvodů. Na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Výborně plavou, jsou mistři v potápění, pod vodou vydrží až 10 minut. Oči, uši a nosní otvory jsou umístěné vysoko na hlavě, ponořenou kapybaru tak není ve vodě téměř vidět. Dokáží ve vodě i spát, nos drží těsně nad hladinou. Mezi prsty na nohou mají kapybary krátkou plovací blánu, která napomáhá při plavání. Žijí většinou ve skupinách tvořených jedním dominantním samcem a harémem různě starých samic. Na jejich jídelníčku najdeme výhradně rostlinnou potravu – traviny, vodní rostliny, výhonky mladých dřevin, různé ovoce. Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitamínové granule, milují červenou řepu a čínské zelí. Kapybary dospívají ve stáří 15 měsíců, v lidské péči se dožívají až 12 let.

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, např. v Kolumbii je lov kapybar zakázán.

20.05. Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat

čtěte TAKÉ

Omezení přístupu k výběhu slonů

V souvislosti s výstavbou nového záchranného centra pro lvy dojde ke krátkému omezení přístupu k výběhu slonů v Karibuni.

Objevte nové věci

Mohlo by vás zajímat

Zvířata a tropické teploty

Tropické teploty zvládají zvířata ve zlínské zoo bez problémů. Nabízíme jim i různé osvěžení, třeba tygři a sloni dostávají zmrzlinu. A pamatujeme také na návštěvníky.

Objevte nové věci

Aligátoři opět v letní expozici

Letní expozice aligátorů amerických poblíž zámku Lešná opět ožila. Těšit se můžete na samce Vincenta, na konci července jej doplní 2 samice.

Objevte nové věci

Máme mládě tygra ussurijského!

Slavíme velký chovatelský úspěch, tygřice Samba odchovává své první mládě. Díky projekční obrazovce u expozice tygrů jej uvidíte i vy.

Objevte nové věci