OBLAST

Ostralka štíhlá

Ostralka štíhlá

Anas acuta

Ostralka je jednou z nejrozšířenějších kachen. Je totiž velmi přizpůsobivá a při hledání potravy není nijak vybíravá. Díky tomu si rychle zvykne i v nových prostředích s horšími podmínkami. Ostralky hnízdí jednotlivě. Hnízdo, které nebývá příliš kryto, si staví na zemi. Samička snáší 5-11 vajec, na kterých sama sedí. Mláďata se líhnou po 23 dnech, brzy dobře běhají, plavou i potápějí se. Létají v 6 týdnech.

Zajímavosti:
- v období rozmnožování mnozí samci své vyvolené pronásledují ve vzduchu, tyto vzdušné štvanice obvykle končívají jakýmsi „znásilněním“
- kačer ostralky, na rozdíl od většiny ostatních druhů kachen, doprovází svou družku, když vede čerstvě vylíhlá mláďata z hnízda do vody.

Ochrana druhu:
Světově není ohrožena. V ČR jsou však velmi vzácné, pravidelně se zde vyskytují pouze během tahu.

Potrava semena, rostliny, hmyz, rybky
Výskyt zátoky, mělká jezera a rybníky
Váha/míry hmotnost až 1 300 g
délka 51-62 cm

Jaké další zvířata
najdete u nás v zoo?

ZÁŽITEK

ZOO OPĚT OTEVŘENA

Areál Zoo Zlín je již otevřen na 100 % své kapacity. Pro návštěvu zoo nepotřebujete očkování, žádné testy nebo potvrzení o bezinfekčnosti.