Open Nav

Jeřáb panenský
(Anthropoides virgo)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Jeřáb panenský

  • Domovina

    centrální Euroasie, zimuje v Africe nebo jižní Asii

  • Biotop

    pouště a polopouště

  • Potrava

    rostliny, hmyz a menší obratlovci

  • Velikost

    hmotnost 2-3 kg, délka těla 90 cm

Jak samotný název napovídá, tento jeřáb má typické šedopopelavé zbarvení, krk a boky hlavy jsou černé a od očí dozadu má bílé pruhy ukončené převislým peřím. Samec od samice se odlišuje pouze velikostí, samice je menší. Jeřáb panenský se od ostatních druhů jeřábů liší hned v několika aspektech. Jako jediný z této skupiny má zcela opeřenou hlavu, vyhýbá se mokřadům a obývá velmi suchá prostředí a ze všech druhů jeřábů jde o nejmenšího zástupce. Tito jeřábi patří mezi tažné ptáky a při tahu do teplých krajin vytváří až několikatisícová hejna, která letí v nadmořské výšce 5-8km.

Rozmnožování: Vytváří monogamní páry a podobně jako jiné druhy jeřábů při námluvách spolu tančí. Samice poté snáší většinou 2 vejce o váze asi 100 g. V sezení se oba rodiče střídají a inkubace vajec trvá 27 - 31 dnů.

Ochrana: Jedná se o hojně se vyskytující druh, jemuž nehrozí vyhubení.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín