Open Nav

Veverka šedobřichá
(Tamiops swinhoei)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Veverka šedobřichá

  • Domovina

    jihovýchodní Asie

  • Biotop

    tropický deštný prales, lesy mírného pásma, zahrady

  • Potrava

    semena a další části rostlin

  • Velikost

    hmotnost 60 g
    délka 10 cm

Drobný hlodavec s charakteristickými žlutými pruhy od nosu až po krk, na obou stranách hlavy. Uši jsou zakončeny bílými chomáčky chlupů. Skořicové žluté pruhy na zádech se táhnou až ke kořeni ocasu. Žije v korunách stromů. Stejně jako naše veverky si vytváří skrýše, kam schovává semena a ořechy. Potkat ji můžete v centrální a jižní Číně, na ostrově Hainan, severním Myanmaru, severním Vietnamu a občas i v Laosu. 
Veverky žijí v párech a malých rodinných skupinách. Ve volné přírodě jsou nejvíce aktivní při svítání a za soumraku. Samice obvykle rodí dvakrát ročně, vždy tři až čtyři mláďata, která jsou ukryta ve stromových dutinách.

Zajímavosti: Přezdívá se jí zázvorový lupič, někdy pletí kvetoucí porosty tropického zázvoru, kde se živí jen nektarem. Přitom však dochází k poškození květů. 

Ochrana druhu: Vzhledem ke svému hojnému rozšíření nepatří mezi ohrožené druhy. 

Veverka šedobřichá

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín