Open Nav

Kuandu obecný
(Coendou prehensilis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kuandu obecný

  • Domovina

    Jižní Amerika

  • Biotop

    tropické lesy

  • Potrava

    listí, plody, drobní obratlovci

  • Velikost

    hmotnost 3-5,3 kg
    délka 44-56 cm, ocas 33-57 cm

Kuandu patří mezi hlodavce, takzvané urzony. Svým vzhledem připomínají dikobrazy. Chápavý ocas je zespodu lysý. Je to samotář. Přes den odpočívá na stromech, při nočních potulkách urazí pomalým pohybem 200-700 m.

Prostředí a stanoviště:
Žije hlavně v lesích , ale místy přichází i do kulturní krajiny, například na plantáže banánů nebo kukuřičná pole.

Způsob obživy:
Potravu tvoří listí, plody, stonky a kořeny rozličných rostlin, příležitostně i menší živočichové.

Způsob života – sociální struktura:
Kuandu žije samotářsky. Přes den odpočívá na stromech, nejraději ve vidlici větví sedm až deset metrů nad zemí. Při nočních potulkách urazí v korunách pomalým pohybem asi 200 – 700 metrů, celkově obývá území o rozloze 10 – 20 hektarů, zřídka více. Na příhodných místech může být dosti početný, klidně i 50 až 100 jedinců na čtvereční kilometr.

Rozmnožování:
Kuandu nemá vyhraněné období rozmnožování. Novorozené mládě o hmotnosti 400 gramů má otevřené oči, měkké ostny a oranžovou srst na hřbetě. Velmi záhy dokáže šplhat a pevnou potravu poprvé okusí už po dvou týdnech. V mateřské péči stráví deset týdnů.

Zajímavosti:
- starší český název: bodlinatec chápavý

Zvířata v ZOO Zlín:
- samec Steve a samice Irvin jsou v naší kolekci od července 2009
- v roce 2012 jsme odchovali 1 mládě

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín