Open Nav

Kakariki žlutočelý
(Cyanoramphus auriceps)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kakariki žlutočelý

  • Domovina

    Nový Zéland

  • Biotop

    smíšené lesy

  • Potrava

    semena, bobule, ovoce

  • Velikost

    hmotnost 95 g
    velikost 23 cm

Společně s kakariki rudočelým patří mezi nejznámější zástupce tohoto rodu papoušků. Celkově je zelený, na bříšku žlutější. Nad zobákem má červený pruh, čelo je zlatožluté. Samečci jsou mohutnější než samičky, jejich duhovka je tmavě červená, u samiček oranžová. Hnízdo si pár obvykle staví v dutině stromu. Samička snáší 5–9 vajec, sedí na nich obvykle 20 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo ve věku 5–6 týdnů, do té doby je krmí oba rodiče.

Zajímavosti:
- za letu vydávají velmi zajímavý zvuk popsatelný jako ki-ki-ki-ki 
- většinu času tráví běháním, hrabáním a hledáním potravy na zemi.

Ochrana druhu
Početní stavy se rok od roku snižují. Na vině je především ztráta přirozeného prostředí. 

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín