Open Nav

Kakariki rudočelý
(Cyanoramphus novaezelandiae)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kakariki rudočelý

  • Domovina

    Nový Zéland

  • Biotop

    smíšené lesy

  • Potrava

    semena, bobule, ovoce, ořechy

  • Velikost

    hmotnost 100 g
    délka 27 cm

Společně s kakariki žlutočelým patří mezi nejznámější zástupce tohoto rodu papoušků a také nejčastěji chovaný kakariki v zajetí. Celkově je zelený, na spodních partiích žlutavý. Na čele a temeni má červené peří, stejně zbarvený je i pruh přes oko. V přírodě páry hnízdí v dutinách stromů, trsech trávy nebo v opuštěných králičích norách. Samička snáší 5–9 vajec, sedí na nich 19–21 dní. Mláďata partneři krmí 5 týdnů, mimo hnízdo o ně pečuje ještě další 3 týdny.

Zajímavosti:
- jeho hlas připomíná kozí mečení
- jsou to přeborníci ve šplhání, velmi rychle dokáží šplhat v křovinách bez pomoci zobáku.

Ochrana druhu
Početní stavy se rok od roku snižují. Na vině je především ztráta přirozeného prostředí. 

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín