Open Nav

Ibis rudý
(Eudocimus ruber)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ibis rudý

  • Domovina

    Jižní Amerika

  • Biotop

    mokřady, bažiny, mangrovy

  • Potrava

    korýši, měkkýši, ryby, žáby

  • Velikost

    hmotnost 1,5 kg
    výška 65-89 cm

Ibisi jsou ptáci střední velikosti s delšíma nohama, dlouhým krkem a dlouhým zobákem zahnutým dolů. U všech druhů jsou na hlavě lysá místa nebo kožovité záhyby. Obě pohlaví mají stejné zbarvení. Ibis rudý je považován za nejkrásnějšího z ibisů, dospělý pták má sytě červenou barvu. Jsou to společenští ptáci. Hnízdí v početných koloniích. Samice snáší 1-3 vejce, rodiče na nich střídavě sedí po dobu 23 dnů. O mláďata pak pečují 42 dnů.

Zajímavosti:
- v období hnízdění se v mokřadech severních oblastí Jižní Ameriky shromažďují desetitisíce párů ibisů rudých
- kromě typické červené formy najdeme v populaci i zcela bílé jedince (5% zastoupení), kteří tvoří s červenými smíšené páry
- mladí ptáci jsou šedobílí. 

Ochrana druhu
Není ohrožen. V posledních desetiletích se však jeho počty na mnoha místech snižují.

Ibis rudý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín