Úvodní stránka
»
Expozice a zvířata
»
Zvířata
»
Zvířata dle abecedy
»
hyena skvrnitá
DSC_9133 DSC_9137
předchozí
DSC_9133
DSC_9137
další

hyena skvrnitá

Crocuta crocuta
Spotted Hyena

Třída: Savci
Řád: šelmy

Výskyt: Afrika na jih od Sahary
Hmotnost: 40 - 86 kg
Délka těla: 0,9 - 1,6 m
Věk: max. věk v zajetí 41 let

Charakteristika:
 
Hyena skvrnitá má světlehnědou až pískovou barvu a na tomto podkladu jsou nepravidelně rozmístěny tmavě hnědé skvrny téměř po celém těle. Tyto skvrny jsou nejtmavší u mladých zvířat a s přibývajícím věkěm postupně mizí. Hlava a končetiny jsou tmavší. Srst je hrubá, dlouhá 3-4 cm a délka podsady je 1.5-2 cm. Tělo je silné a zavalité se silným krkem. Přední nohy jsou delší než zadní a to vytváří charakteristickou stavbu těla s klesající zádí. Velká hlava s širokým čenichem a mohutnými a velice silnými čelistmi. Uši jsou velké a kulaté. Stisk je podle různých zdrojů až 500kg a hyena skvrnitá tak má nejsilnější stisk čelistí ze všech afrických masožravých savců. Také zuby jsou mohutné a slouží hyeně k drcení kostí. Samice jsou zhruba o 10-20% větší než samci a je obtížné u nich rozeznat pohlaví. Hyeny mají pouze 4 prsty. Hyení jazyk je hrubý a je tak více podobný kočičímu než psímu.

Prostředí a stanoviště: 
Neobývají pobřežní tropický deštný prales nebo centrální Afriku, jinak se s ní můžeme setkat na savanách, v polopouštích, hornatých oblastech i ve výšce až 4 000 metrů.

Způsob obživy: 
Hyena skvrnitá je více lovcem než požíračem mršin, za kterého bývala dříve považována. Loví drobné plazy a savce, antilopy, pakoně, zebry a zabíjí samozřejmě i mlaďata ostatních dravců. Je schopna ulovit i mladého slona nebo nosorožce. Při lovu dokáže i přes zdánlivou nemotornost vyvinout rychlost až 65 km/h. Někeré zdroje udávají, že hyena má až 2x větší srdce než lev a to jí také pomáhá k její obrovské vytrvalosti. Hyena dokáže za den překonat vzdálenost přes 100km. Hyena zabíjí podobně jako pes hyenovitý, po kořisti chňapá nejčastěji ze zadu, ostatní hyeny se snaží kořist znehybnit držením za nohy nebo hlavu a krk a trhá z ní pak vnitřnosti za živa. Je to rychlá smrt. Hyena skvrnitá je samozřejmě také mrchožroutem a v odstraňování mršin nemá v Africe konkurenci. Hyeny mají schopnost požírat i silné kosti, které drtí svými silnými čelistmi a díky velmi kyselým trávícím šťávám v jejich žaludku je bez problémů také stráví. V době kdy je o potravu nouze hyeny požírají i kopyta, rohy nebo jen krví nasáklou hlínu.

Způsob života – sociální struktura: 
Hyeny skvrnité žijí ve složitých, hierarchicky uspořádaných klanech, kterým vládnou samice a vše v klanu je ovlivněno matriarchátem. Samci jsou méně agresivní a jsou na konci společenského žebříčku, dokonce i některá mláďata si na ně troufnou. Mládě vůdčí samice v klanu dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Tyto klany jsou různě velké a počet jejich členů může být od 5 až po 80 členné klany. Hyena skvrnitá aktivní hlavně v noci, ale nedělá ji problém lovit i za dne. Vše záleží na konkrétních podmínkách a daném teritoriu. Mladí samci opouštějí v období puberty klany. Samice obvykle zůstávají uvnitř klanu. Hyeny skvrnité mají vynikající sluch a čich a vůbec pachy celkově jsou pro tato zvířata velmi důležité. Při setkáni si hyeny očichávají zejména genitálie a právě očichávané zvíře tomu napomáhá zvedáním zadních noh. Hyeny se někdy také velice rády válí v mršinách a výkalech jiných zvířat. Zatím pro toto jednání není uspokojivé vysvětlení, protože i mezi odborníky se šíří více názorů. 

Rozmnožování: 
Mláďata mají i sociálně níž postavené samice. Odchov mláďat probíhá v doupatech, která většinou hyeny zaberou po jiných zvířatech a pak si je upraví. Po narození váží asi 1-1,5 kg. Mají otevřené oči a jsou velmi aktivní, rodí se i se zuby. Pokud se narodí sourozenci stejného pohlaví, tak ihned po narození bojují o lepší postavení (častěji samice) a jsou schopni jeden druhého zabít. Matka většinou nezasahuje. Předpokládá se, že toto soupeření nepřežije 25% mláďat. Mléko hyen je velice bohaté na bílkoviny (14.9%) a tuk (14%). Matka kojí pouze svoje mláďata. Maso začínají žrát ve věku kolem 4-5 měsíců, pouze mláďata od samice alfa žerou maso zhruba od 3 měsíce. Odstavují se ve věku 14-18 měsíců. 

Ochrana druhu: 
Hyena zatím není ohroženým druhem, patří k nejhojnějším africkým masožravcům.

Zajímavosti:

- hyeny jsou schopné běžet na vzdálenost dvou kilometrů rychlostí 40 - 50 km/h
- typická je také jejich obrovská chuť k jídlu - sežerou naráz až 14,5 kg masa. Zatímco ostatní šelmy vytěží 
  z kořisti asi 40% výživné hodnoty, u hyen je to přinejmenším dvojnásobek.
- smečka hyen za noc naběhá až 80 km


Zvířata v ZOO Zlín:
- 1 pár

Video