Open Nav

Dudkovec stromový
(Phoeniculus purpureus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Dudkovec stromový

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    savana

  • Potrava

    hmyz

  • Velikost

    hmotnost 54-99 g
    délka 44 cm

Dudkovec stromový je kovově tmavě zelený s fialovými zády a velmi dlouhým fialovým ocasem. Nohy stejně jako dlouhý, zakřivený zobák jsou červený. Pohlaví se těžko rozlišují, u mladých ptáků je zobák černý. Žijí ve skupinách čítajících okolo desítky jedinců. V celé skupině se rozmnožuje jediná samice, všichni ostatní pro ni a její mláďata shánějí potravu a celou rodinku neohroženě chrání. Samice snáší ve stromové dutině dvě až čtyři modré vejce. 

Zajímavosti: 
- patří do stejného řádu ptáků jako dudkové nebo zoborožci, tedy mezi srostloprsté
- ozývá se svým typickým kuk-uk-uk-uk-uk.

Ochrana druhu: 
Není ohrožen.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín