Open Nav

Chápan středoamerický
(Ateles geoffroyi)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Chápan středoamerický

  • Domovina

    jižní Mexiko až severní Kolumbie

  • Biotop

    tropické deštné lesy, mangrovy

  • Potrava

    ovoce, ořechy, pupeny, květy, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 7,5-9 kg
    délka 50-63 cm, ocas 63-84 cm

Chápani jsou největšími opicemi Nového světa. Dlouhý ocas je dokonale chápavý a „pracuje“ jako jedna končetina navíc. Chápan se za něj dokáže nejen zavěsit, ale díky citlivým papilárním liniím v poslední třetině jeho délky si jím umí podat i potravu. Klitoris je u samic tak velký, že vypadá jako penis. Proto lze těžko rozeznat pohlaví zvířat. Žijí zpravidla ve větších skupinách čítajících až 30 zvířat. Samice pohlavně dospívají ve 4, samci v 5 letech. Po nezvykle dlouhé březosti (226 – 232 dnů) se rodí jednou za tři až čtyři roky pouze jediné mládě. Na matce je závislé asi 10 měsíců.

Zajímavosti:
- chápani svým vzhledem připomínají velké pavouky, tomu odpovídá i anglický název - spider monkey
- společně s gibony patří k nejobratnějším primátům v korunách stromů.

Ochrana druhu
V současnosti je evidován jako druh zranitelný vzhledem k ničení jejich přirozeného životního prostředí.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín